Έκκληση από τον ΠτΔ Τατάρ για ενότητα και αλληλεγγύη

Eklenme Tarihi: 27 Temmuz 2021

Για επίδειξη ενότητας και αλληλεγγύης απηύθυνε έκκληση στον λαό ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ, προβαίνοντας σε δηλώσεις για το Κυπριακό, την πρόταση για λύση δύο κρατών και την πρωτοβουλία επί του Μαράς.

Επικρίνοντας ορισμένους κύκλους για το ότι κάνουν παρόμοιες δηλώσεις με την ελληνο-ελληνοκυπριακή δυάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση επί της πρότασης λύσης που βασίζεται στα δύο κυρίαρχα και ίσα κράτη και της πρωτοβουλίας της τ/κ πλευράς για το επανάνοιγμα του Μαράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλεσε παραδειγματική την υποστήριξη που παρέχουν αυτοί οι κύκλοι στην μονομερή και άδικη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επί του ανοίγματος μέρους της περίκλειστης πόλης Μαράς.

«Ο λαός μας χρειάζεται να επιδείξει ενότητα και αλληλεγγύη σ’ αυτές τις μέρες και να συμπράξει για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του», είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία και απαισιοδοξία, διότι έχουμε δίκιο και η μητέρα πατρίδα η Τουρκία είναι δίπλα μας.

Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι το μοντέλο λύσης δύο κρατών που έθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι βασίζεται στις πραγματικότητες στην νήσο.

Επίσης ανέφερε ότι όλες οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες που έγιναν για έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό στην Κύπρο από το 1968 και η αμετάβλητη στάση που υιοθέτησε η ελληνοκυπριακή πλευρά από τότε μέχρι σήμερα, αν είναι με το Σχέδιο Ανάν ή το Κραν Μοντάνα, έχουν αποδείξει ότι δεν έχει πλέον νόημα να επιδιώκεται το όνειρο για μια ομοσπονδιακή λύση.

Ο Τατάρ υπέδειξε ότι ακόμη κι οι προκάτοχοι του, όπως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Μουσταφά Ακιντζί, το είχαν καταστήσει σαφές ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση να καταλήξει σε μια δίκαιη και διαρκή λύση στην Κύπρο.

«Ενώ αυτό συμβαίνει, δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτούς τους κύκλους που επιμένουν να επιδιώξουν μια ομόσπονδη λύση και που κατηγορούν την τουρκοκυπριακή πλευρά με αδιαλλαξία», κατέληξε.