Αλτούν: Η λύση των 2 κρατών η πιο ρεαλιστική λύση του Κυπριακού

Eklenme Tarihi: 19 Temmuz 2021

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν είπε ότι «η πιο ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η λύση των δύο κρατών με την οποία η ΤΔΒΚ θα έχει ίσα δικαιώματα με τον νότιο γείτονα της».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρθηκε στις τουρκοελληνικές σχέσεις, το Κυπριακό, την Ανατολική Μεσόγειο και το προσφυγικό.

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία σε κάθε περιοχή που την ενδιαφέρει επιθυμεί την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο και να επικρατήσει η ειρήνη, ο Αλτούν είπε ότι αυτό ισχύει και για το Κυπριακό ζήτημα.

«Οι Τουρκοκύπριοι υπέμειναν τα βίαια γεγονότα τα οποία συνέβησαν στο παρελθόν και για δεκαετίες περίμεναν από τους Ελληνοκύπριους να συμπεριφερθούν λογικά. Είπαν «ναι» στο σχέδιο Ανάν», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Κατά την άποψή μου, η πιθανότητα συμβίωσης των δύο κοινοτήτων εξαλείφθηκε όταν οι Ελληνοκύπριοι εντάχθηκαν στην Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, για πολλά χρόνια υπήρξε προσπάθεια με καλή πρόθεση. Όμως και η καλή πρόθεση έχει τα όριά της. Πια όλοι βλέπουν πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει συμβίωση κάτω από την ίδια στέγη», είπε ο Αλτούν και συνέχισε:

«Απ’ εδώ και πέρα, οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν ειρηνικά ως πολίτες δύο γειτονικών κρατών. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αν δεν θέλουμε να αφήσουμε αυτήν τη διαφορά ως κληρονομιά στα παιδιά μας. Η πιο ρεαλιστική λύση είναι αυτή των δύο κρατών, με την Τ∆ΒΚ να έχει ίσα δικαιώματα με τον νότιο γείτονά της.

Αναφερόμενος και στις εντάσεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, τόνισε ότι ο λόγος αυτών των εντάσεων δεν είναι η τουρκική πλευρά.

«Δυστυχώς, κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, μαζί με Ελληνοκύπριους πολιτικούς, έθεσαν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις αγνοώντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Παρουσίασαν αυτές τις απαιτήσεις, που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, σαν να ήταν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Προσπάθησαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα βασιζόμενοι στην αλληλεγγύη των κρατών μελών της ΕΕ» τόνισε ο Φαχρεττίν Αλτούν.

Η Τουρκία έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει τόσο τα δικά της όσο και των Τουρκοκυπρίων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, δήλωσε.

Αυτό που αναμένουμε από την ελληνική πλευρά, κατέληξε ο Αλτούν, είναι να παύσει αυτές τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της και να διερευνήσουν τους δρόμους για να επωφεληθούμε μαζί και ειρηνικά από τον πλούτο της περιοχής.