Υποχρεωτικό το τεστ PCR/αντιγόνου σε χώρους εστίασης και διασκέδασης

Eklenme Tarihi: 09 Temmuz 2021

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη τις τελευταίες αποφάσεις της σχετικά με τα μέτρα κατά της Covid-19 μετά την άνοδο των κρουσμάτων τον τελευταίον καιρό στην ΤΔΒΚ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, 12 Ιουλίου θα απαιτούνται αρνητικά τεστ PCR ή αντιγόνου για εσωτερικούς χώρους.

Όσοι εισέρχονται σε ξενοδοχεία και καζίνο, σε περίπτωση που είναι εμβολιασμένοι, είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου των τελευταίων 7 ημερών, ενώ όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι χρειάζονται να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου των τελευταίων 72 ωρών.

Εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφέ και ταβέρνες εξακολουθούν να υπηρετούν τους πελάτες, αλλά είναι ανοιχτό μόνο το 1/3 των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων αυτών των κέντρων εστίασης. Σε περίπτωση που οι πελάτες θέλουν να εισέρχονται σ’ αυτά κέντα εστίασης και είναι εμβολιασμένοι, είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου των τελευταίων 7 ημερών, διαφορετικά οι ανεμβολίαστοι θα προσκομίζουν αρνητικό τεστ αντιγόνου των τελευταίων 72 ωρών.

Μπαρ και κλαμπ είναι ανοιχτά χρησιμοποιώντας μόνο το 1/3 των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων τους. Η απόσταση μεταξύ κάθε δύο σκαμπό θα είναι 2 μέτρα.

Σε περίπτωση που οι πελάτες είναι εμβολιασμένοι, είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου των τελευταίων 7 ημερών για να εισέρχονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά οι ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ αντιγόνου των τελευταίων 72 ωρών.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους καφενείων και καφετεριών, όπως στα μπαρ και τα κλαμπ.

Ιντερνέτ καφέ και γραφεία στοιχημάτων συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους βάσει των όρων που τέθηκαν στα έντυπα δέσμευσης.

Τα άτομα που θα εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τα κριτήρια των χωρών από τις οποίες προέρχονται κατά την είσοδο στη χώρα.

Οι επαγγελματίες ηθοποιοί και οι καλλιτέχνες επιτρέπεται να κάνουν πρόβες τηρώντας τους κανόνες υγιεινής. Επιτρέπονται οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες με θεατές που θα καλύψουν το 1/3 των εσωτερικών χώρων των αιθουσών και είναι υποχρεωτικό να προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου.

Οι επιδείξεις χορών, οι τελετές, τα φεστιβάλ και οι συναυλίες μουσικής θα διοργανώνονται ανάλογα με τον μέγιστο αριθμό που θα υπολογίζεται με βάση το εμβαδό του ανοικτού χώρου, ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα.

Οι προπονήσεις των ομαδικών αθλημάτων και οι αθλητικοί διαγωνισμοί σε εσωτερικούς χώρους θα πραγματοποιούνται υπό τον όρο οι αθλητές και οι θεατές να έχουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου.

Η διοργάνωση γαμήλιων τελετών, τελετών αρραβώνων και τελετών περιτομής θα επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει το Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, τέτοιες τελετές δεν θα επιτρέπονται σε εσωτερικούς χώρους. Όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου. Τα καθίσματα θα τακτοποιηθούν σύμφωνα με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, 1 άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα. Δεν θα υπάρξει φυσική επαφή κατά την ανταλλαγή συγχαρητηρίων ή ευχών.

Οι μαζικές λατρείες θα πραγματοποιούνται στο ένα τρίτο του χώρου λατρείας τηρώντας την κοινωνική απόσταση, τους κανόνες υγιεινής και φορώντας μάσκες προσώπου.

Οι προσκυνητές είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν αρνητικό PCR ή αντιγόνου που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες επτά ημέρες. Οι προσκυνητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ αντιγόνου των τελευταίων 72 ωρών.