Για Κυπριακό, Μαράς και drones μίλησε ο ΠτΔ Τατάρ

Eklenme Tarihi: 09 Temmuz 2021

Τη σημασία της κυρίαρχης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου τόνισε για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι «δεν θα μπούμε σε μια περιπέτεια για να γίνουμε μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους και να εξαφανιστούμε στο μέλλον».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού, NTV ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη για την ΤΔΒΚ να είναι οπωσδήποτε κυρίαρχη για την προστασία των συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ένα κυρίαρχο τουρκοκυπριακό κράτος θα μπορέσει να συνάψει συμφωνίες με την Τουρκία όπως θέλει», σημείωσε.

Επισημαίνοντας στην παγίδα της ενιαίας κυριαρχίας που περιέχει η ιδέα της ομοσπονδίας, ο κ. Πρόεδρος είπε: «Στην ενιαία κυριαρχία η πλειοψηφία κυβερνά την μειοψηφία και κυρίως με την αποχώρηση της Τουρκίας, που θεωρείται ως τρίτη χώρα εντός της ΕΕ, από την Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι θα μείνουν μόνοι τους. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει τον τουρκοκυπριακό λαό σε αλλοίωση, αφομοίωση και εξόντωση».

Αναφερόμενος και στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, ο Τατάρ είπε ότι εκείνη την ημέρα θα δοθούν ισχυρά μηνύματα και θα επιδειχθεί σε όλους ότι οι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ είναι αναπόσπαστοι.

Εφιστώντας και την προσοχή στις προσφυγές στην Επιτροπή Ακινήτων από παλιούς κατοίκους του Μαράς για να επιστρέψουν στην πόλη αυτή υπό την τουρκοκυπριακή διοίκηση, δήλωσε ότι προς το παρόν υπάρχουν 344 αιτήσεις. «Σε περίπτωση επιτάχυνσης της διαδικασίας αυτής, αυτές θα μπορούσαν να φτάσουν σε 3 χιλιάδες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος και στο θέμα της εγκατάστασης από την Τουρκία μη επανδρωμένων οχημάτων και οπλισμένων μη-επανδρωμένων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Γκετσίτκαλε, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε τα εξής:

«Συνεχίζεται η εκστρατεία εξοπλισμού στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Παρ’ όλα τα οικονομικά προβλήματα της, ξοδεύει 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τον εξοπλισμό. Αφού οι Ελληνοκύπριοι ενεργούν με τόσο μεγάλη όρεξη για να εξοπλιστούν, τότε κι εμείς χρειάζεται να πάρουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα από στρατιωτικής άποψης, όπως η ανάπτυξη drones και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Γκετσίτκαλε ή η δημιουργία ναυτικής βάσης.

Έχουμε ήδη παραδώσει το Γκετσίτκαλε. Υπάρχει συμβόλαιο, συμφωνία. Το Γκετσίτκαλε είναι στη διάθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών».