Γκάρμπερ: Τα μέρη πρέπει να εμπλακούν σοβαρά στην άτυπη 5μερή

Eklenme Tarihi: 02 Mart 2021

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νότια Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ απηύθυνε έκκληση στα μέρη να “εμπλακούν σοβαρά για να βρουν κοινό έδαφος” στην άτυπη συνάντηση 5+ΟΗΕ για το Κυπριακό που θα λάβει χώρα στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου.

Παραχωρώντας αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων TAK στα γραφεία της Πρεσβείας στην ΤΔΒΚ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα προέβη σε εκτιμήσεις σχετικά με την άτυπη πενταμερή συνάντηση, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την άρση  από τις ΗΠΑ των περιορισμών κατά της Νότιας Κύπρου στον αμυντικό τομέα και οι σχέσεις της Αμερικής με τους Τουρκοκυπρίους.

Επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες – μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – εξακολουθούν να υποστηρίζουν το μοντέλο λύσης βασισμένο στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Σ.Α., η Γκάρμπερ απέφυγε να εκφράσει τις προβλέψεις της ως προς την πιθανότητα κατάληξης σε ένα άλλο μοντέλο λύσης εκτός του εκείνου που προνοούν τα ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ.

«Το σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι η συνέχιση της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού από τους Κυπρίους, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α.», τόνισε και αποκάλεσε την συνάντηση 5+ΟΗΕ για την Κύπρο ως «βήμα κρίσιμης σημασίας» προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών, εταίρος της Κύπρου και σύμμαχος όλων των εγγυητριών δυνάμεων, ενδιαφέρονται στενά με τη λύση του Κυπριακού, η πρέσβειρα Γκάρμπερ ευχήθηκε τα μέρη να βρεθούν σε κοινό έδαφος στην πενταμερή συνάντηση.

Λέγοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών επανέλαβε ότι η χώρα της πιστεύει πως το φυσικό αέριο της Κύπρου θα πρέπει να «διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο μεταξύ των κοινοτήτων».

«Η Ανατολική Μεσόγειος διέρχεται μια πολύ ευαίσθητη περίοδο», σημείωσε και απηύθυνε έκκληση να αποφεύγονται προκλητικές ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση.