Γ.Γ του UBP: Η ΤΔΒΚ έχει την εξουσία να παίρνει αποφάσεις για το Μαράς

Eklenme Tarihi: 26 Temmuz 2021

Το κράτος της ΤΔΒΚ έχει την εξουσία να παίρνει αποφάσεις σχετικά με το περίκλειστο μέρος του Μαράς.

Αυτή η δήλωση ανήκει στον γενικό γραμματέα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ογουζχάν Χασίπογλου ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του Μαράς και το Κυπριακό στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο BRT σήμερα.

Τονίζοντας ότι το Μαράς είναι το έδαφος της ΤΔΒΚ και ότι αυτό το γεγονός θα πρέπει πλέον να γίνει αποδεκτό, ο Χασίπογλου αποκάλεσε απαρχαιωμένο το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Μαράς και είπε ότι είναι καιρός να το αναθεωρήσει το Σ.Α.

Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για το περίκλειστο μέρος του Μαράς από τις Αρχές της ΤΔΒΚ δεν είναι στιγμιαίες, αλλά είναι το προϊόν ενός σχεδιασμού, ενός πλάνου, μιας ιδεολογίας και της νέας αντίληψης στην εξωτερική πολιτική, τόνισε.

«Δίνουμε ζωή σε μια περιοχή που χαρακτηριζόταν σαν πόλη-φάντασμα», είπε ο  Χασίπογλου προσθέτοντας ότι η περιοχή θα επανανοίξει σταδιακά διότι πολλά κτήρια εντός του περιφραγμένου τομέα του Μαράς που ήταν κλειστός τα τελευταία 47 χρόνια αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του κοινού.

Η περιοχή, συνέχισε, που είναι κοντά στα συρματοπλέγματα θα ανοίξει πρώτα ούτως ώστε να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής όπως το δίκτυο υδατοπρομήθειας και αποχέτευσης.

«Θα δούμε την μεταβίβαση ή πώληση περιουσιών. Χρειαζόμαστε να ανανεώσουμε τις ηλεκτρικές γραμμές, τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα κτλ. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει την πρωτοβουλία», δήλωσε προσθέτοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες σκοπιμότητας.

Ο γ.γ. του UBP επίσης υπέδειξε ότι ο αριθμός των αιτήσεων που υπεβλήθησαν στην Επιτροπή Ακινήτων από τους πρώην Ελληνοκύπριους κατοίκους του Μαράς έχει ανέλθει σε 355 από τις 200 και εξέφρασε την άποψη του ότι αυτός ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί μετά τον τερματισμό μερικών υποθέσεων στην Επιτροπή κάτι που θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλους.

Ο Ογουζχάν Χασίπογλου είπε ότι η Ε/κ Διοίκηση έπαθε σοκ με την απόφαση που λήφθηκε από τις Αρχές της ΤΔΒΚ για το Μαράς.

«Η Ε/κ Διοίκηση είναι δυσαρεστημένη με το χάσιμο της περιοχής την οποία θεωρούσε προηγουμένως σαν το περδίκι στην τσάντα. Βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ διαφορετική θέση όπου ήμασταν πριν από 37 χρόνια, όταν το Σ.Α. του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα 550», δήλωσε.

Το ψήφισμα 550 του Σ.Α. είναι απαρχαιωμένο και χρειάζεται να αναθεωρηθεί, είπε.

Αναφερόμενος στην τελευταία δήλωση της Προεδρίας του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών, ο Χασίπογλου είπε ότι αυτή δεν είναι δεσμευτική.

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αρμοδιότητα στην νεκρή ζώνη και αφού το Μαράς δεν είναι στην νεκρή ζώνη τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν οποιαδήποτε δικαιοδοσία», τόνισε.

Όσον αφορά τις τελευταίες τοποθετήσεις του Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Χασίπογλου είπε ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν σαν αποτέλεσμα της απελπισίας.

Έστω κι αν η περίκλειστη πόλη θα επανανοίξει σταδιακά, τελικά η πρωτοβουλία για το Μαράς είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία επανανοίγματος, σημείωσε.

«Θα υπάρξουν άτομα που θα είναι πρόθυμα να επιστρέψουν στις περιουσίες τους ή να τις πωλήσουν. Μπορούμε να δούμε άτομα που δεν θα κάνουν τίποτα. Εμείς, ως κράτος, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε σπίτια, ξενοδοχεία ή κτήρια υπό κατάρρευση στην μοίρα τους. Είναι ο λόγος που η περιοχή θα αναζωογονηθεί με επενδυτικά σχέδια. Βεβαίως, υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τους ξένους και τουρκικής καταγωγής άτομα και γι’ αυτόν το λόγο οι επενδύσεις θα γίνουν από επενδυτές στην ΤΔΒΚ», δήλωσε.

Ο γ.γ του UBP επίσης είπε ότι η ΤΔΒΚ δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική της υπέρ της λύσης δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα.