Επίκριση και προειδοποίηση του ΥΠΕΞ για το ψήφισμα του Σ.Α των ΗΕ

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2021

Η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) παρατάθηκε για ακόμα έξι μήνες, δηλαδή έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε επί του θέματος τονίζει ότι δεν εξασφαλίστηκε για μια ακόμη φορά η συναίνεση και η έγκριση των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σχετικά με την παρουσία και τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. 

«Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Αξίζει επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου χάρη στην καλή θέληση και την εποικοδομητική στάση των αρχών μας», τονίζει και συνεχίζει ως εξής:

 «Φέρουμε για χρόνια ένα δικαιολογημένο αίτημα για μια νομική ρύθμιση μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της ΤΔΒΚ για τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα. Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο γεγονός ότι εάν το αίτημά μας για τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας δεν αντιμετωπιστεί θετικά εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, θα υποχρεωθούμε να αναθεωρήσουμε την προσέγγισή μας που βασίζεται στην καλή θέληση μας».

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, το ΥΠΕΞ αναφέρεται στην άτυπη συνάντηση 5+ ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 27-29 Απριλίου του 2021 και λέει ότι το Σ.Α. προσπαθεί για ακόμη μια φορά να διατηρήσει το στάτους κβο που είναι υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Το τ/κ ανακοινωθέν ασκεί κριτική στην ε/κ πλευρά και για το εγχείρημα της απομάκρυνσης των ναρκών από την Κύπρο, προσθέτοντας τον ισχυρισμό ότι η ε/κ πλευρά δημιουργεί νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χαρακώματα, μια εξέλιξη που συμβάλλει στην ένταση που επικρατεί στις δικοινοτικές σχέσεις.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει ως εξής:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να απαλλαγεί από την ψευδαίσθηση ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Αναμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να κατανοήσει το ότι ένα μοντέλο, που θα βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί με κυρίαρχη ισότητα στο νησί, θα καταστήσει δυνατή μια βιώσιμη συμφωνία».