Ο ηγέτης του CHP επισκέφθηκε κρατικούς και κυβερνητικούς επισήμους

Eklenme Tarihi: 11 Haziran 2021

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πραγματοποίησε μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην ΤΔΒΚ χθες Πέμπτη και συναντήθηκε με κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αφού έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Ερσίν Τατάρ, ο Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Οντέρ Σεννάρογλου, τον πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ και στην συνέχεια έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Στην συνάντηση του με τον Κιλιτσντάρογλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Σεννάρογλου είπε ότι υπάρχουν βαθιά ριζωμένοι δεσμοί μεταξύ της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι ένα εθνικό θέμα και ότι η ευαισθησία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος σε αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντική για αυτούς.

«Όταν αμφισβητείται η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού, αυτό που αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση του τουρκοκυπριακού λαού είναι ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία ενώνονται και γίνονται ένα», δήλωσε ο Σεννάρογλου.

Ο πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ από την πλευρά του αναφέρθηκε στο Κυπριακό  κατά την συνάντηση του με τον Κιλιτσντάρογλου και σημείωσε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός, που σώθηκε το 1974 από την μητέρα πατρίδα την Τουρκία ασκώντας τα δικαιώματα της ως εγγυήτρια δύναμη, έκτοτε ζει σε ειρήνη.

Αναφερόμενος επίσης στην πανδημία, ο Σανέρ είπε ότι τα μέτρα που έλαβε η ΤΔΒΚ την καθιστούν μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι προσπαθούν να μετατρέψουν αυτήν την επιτυχία σε πλεονέκτημα για τον τουρισμό και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος δέχθηκε επίσης τον Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ενωμένοι και ενεργούν μαζί για την εθνική υπόθεση.

Είπε ότι έκαναν βήματα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά ότι το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο πλευρών πρέπει να καθιερωθεί προτού ξεκινήσουν νέες συνομιλίες.

Επισημαίνοντας τα κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού λαού στην Γαλάζια Πατρίδα, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι η Κύπρος έχει ρόλο-κλειδί στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι δεν ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα άλλων χωρών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την πλευρά του εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του κόμματος του προς την ΤΔΒΚ να πάρει την θέση της ως ανεξάρτητο, ισχυρό και αξιοσέβαστο κράτος στον κόσμο.

Σημειώνοντας ότι θα προστατέψουν αποφασιστικά τα δικαιώματα τόσο του τουρκοκυπριακού λαού όσο και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι είναι καιρός να αναγνωριστεί  η  ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητο κράτος και ότι θα υποστηρίξουν κάθε βήμα που πρέπει να ληφθεί προς τον σκοπό αυτό.