Ερντογάν: Μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί μόνο να αρχίσει μεταξύ των δύο κρατών

Eklenme Tarihi: 20 Temmuz 2021

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί μόνο να αρχίσει μεταξύ των δύο κρατών.

Εκφωνώντας ομιλία στην κύρια τελετή στην λεωφόρο δρα Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει άλλα 50 χρόνια για να σπαταλήσει για την Κύπρο και πρόσθεσε πως οι τουρκικές προτάσεις για ειρηνική επίλυση του προβλήματος παραμένουν στο τραπέζι.

Ο κ. Ερντογάν συνεχάρη τον Πρόεδρο Τατάρ και την κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα στην πολιτική τους για το Μαράς ενώ έκανε λόγο για βήματα που χάλασαν τους όρους του παιχνιδιού.

«Οι πόρτες μιας νέας εποχής θα ανοίξουν στο Μαράς προς όφελος όλων, με την εργασία που γίνεται με σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας» είπε και ανέφερε ότι στο Μαράς θα αρχίσει και πάλι η ζωή και η ομηρία που υπάρχει θα αρθεί.

«Το Μαράς, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός, συνέχισε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του επανέλαβε ότι η χώρα του μαζί  με την ΤΔΒΚ κατέβαλε κάθε είδους προσπάθεια για να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο νησί, ενώ όλες οι προσπάθειες απέτυχαν εξαιτίας της μη ρεαλιστικής, ανειλικρινούς και κακομαθημένης θέσης της ε/κ πλευράς.

 Ασκώντας κριτική και στην ΕΕ για το ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια.

Σημειώνοντας ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να μη χρησιμοποιήσει προκλητική γλώσσα κατά την επίσκεψη του στην ΤΔΒΚ, επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να παίρνει οδηγίες από κανέναν. 

«Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ξεχωριστό κράτος στην Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την κυριαρχικά τους και να μετεξελιχθούν σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων», τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά το περίκλειστο Μαράς, ο κ. Ερντογάν συνεχάρη τη στάση της ηγεσίας του Προέδρου Τατάρ.

Με τη νέα απόφαση – την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της κλειστής πόλης, ξεκινά μια νέα περίοδος στο Μαράς, είπε.

 Στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για διεθνή διάσκεψη για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά παραγνωρίζει αυτήν την πρόταση και το Φθινόπωρο ξεκινά εργασίες κάτι που δείχνει την πλευρά που δεν δίνει συγκατάθεση για διάλογο.

Η Τουρκία θα πράξει ό,τι πρέπει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή, τόνισε αναφέρθηκε και σε ορισμένους κύκλους στην Ουάσιγκτον που κινητοποιήθηκαν με αφορμή την άφιξη του στην ΤΔΒΚ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατέληξε την ομιλία του τονίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα κάνει ουδέποτε καμιά παραχώρηση από την ανεξαρτησία και την ελευθερία του.