Η ΕΕ χορήγησε 21 χιλιάδες εμβολίου Johnson&Johnson στην ΤΔΒΚ

Eklenme Tarihi: 11 Haziran 2021

21 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου Johnson&Johnson παραδόθηκαν σήμερα Παρασκευή στην ΤΔΒΚ από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του σημείου διέλευσης στο Μετεχάν.

Λόγω του ότι αυτό το εν λόγω εμβόλιο είναι μονοδοσικό, 21 χιλιάδες άτομα θα μπορέσουν να το λάβουν στο πλαίσιο του Εμβολιαστικού Προγράμματος της ΤΔΒΚ.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, o συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, δρ Τζενκ Σοϊντάν μίλησε για το πλεονέκτημα του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Johnson&Johnson για το ότι είναι μονοδοσικό κάτι που θα επιτρέψει τον εμβολιασμό 21 χιλιάδων ατόμων στη Δημοκρατία.

Το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να αποθηκεύεται άνετα σε θερμοκρασίες μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου κάτι που αποτελεί ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα, πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει αποστείλει συνολικά 56,050 δόσεις εμβολίων προς την Βόρεια Κύπρο, σημείωσε.

Εκτός της σημερινής αποστολής εμβολίου, η Ένωση έχει χορηγήσει συγκεκριμένα 24,700 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca και 10,350 δόσεις του  Pfizer-BioNtech.

Ο Σοϊντάν υπενθύμισε ότι κι η Τουρκία απέστειλε πρόσφατα επιπρόσθετες 50 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου Sinovac ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 190 χιλιάδες.

Αναμένεται μια άλλη παρτίδα εμβολίων από την Τουρκία την προσεχή εβδομάδα, πρόσθεσε.

 Ο εν λόγω τύπος εμβολίου Johnson&Johnson χρησιμοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.