Η Προεδρία αντέδρασε στο ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2021

Η Προεδρία της ΤΔΒΚ αντέδρασε στο τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμα έξι μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το ψήφισμα αυτό, και πάλι με την ανάθεση της αποστολής από το Σ.Α., επισκίασε τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την επίβλεψη του ΓΓ του των Ηνωμένων Εθνών για προσδιορισμό κατά πόσον υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών για επανέναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας στην Κύπρο.

«Το Σ.Α. του ΟΗΕ, από την μια, αναφέρει ότι υποστηρίζει αυτές τις εργασίες που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση, από την άλλη, ενεργεί σαν να υπάρχει κοινό έδαφος κάνοντας αναφορά στο έδαφος που αποδείχθηκε ότι έχει καταρρεύσει τα τελευταία 53 χρόνια. Πρόκειται για μια αντίφαση», τονίζει.

Η λύση του Κυπριακού, αναφέρει, θα μπορούσε να βρεθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων μετά από κατάληξη σε συμφωνία πάνω σε ένα κοινό έδαφος με την ελεύθερη θέληση των δύο πλευρών.

Η ανακοίνωση τονίζει δε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μια «κοινότητα», αλλά ένας λαός με ανεξάρτητο κράτος και τουλάχιστον τόσο κυρίαρχος όσο είναι οι Ελληνοκύπριοι.

«Δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι, το συνεταιρικό κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 που βρίσκεται σήμερα υπό την κατοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς και μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος, ήταν ένα κράτος που ιδρύθηκε με τη συγκατάθεση του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στη βάση της σχέσης συνεργασίας των δύο Κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα των δύο μερών και το ισότιμο διεθνές καθεστώς τους.

«Οι τοποθετήσεις στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρονται σε ένα έδαφος που προφανώς έχει καταρρεύσει και δεν είναι βιώσιμο, δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό παρά τη συνέχιση του στάτους κβο», τονίζει και προσθέτει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με καλή βούληση την εποικοδομητική της στάση σε όλες τις μελλοντικές διαβουλεύσεις και ότι θα συμμετάσχει στη δεύτερη άτυπη συνάντηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ως προς το θέμα του Μαράς, η Προεδρία της ΤΔΒΚ αναφέρει ότι έχει αλλάξει το καθεστώς ενός μέρους του περίκλειστου Μαράς, που καθορίστηκε ως πιλοτικό μετά από 47 χρόνια.

«Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του βήματος είναι ότι το περιφραγμένο Μαράς, το οποίο διατηρήθηκε κλειστό λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και ήταν ένα από τα σύμβολα του στάτους κβο, έγινε ο πρωτοπόρος της αλλαγής στο νησί της Κύπρου», σημειώνει.