Ο Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με τους ηγέτες CTP, HP, TDP, YDP και DP

Eklenme Tarihi: 11 Haziran 2021

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με τους αρχηγούς του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), του Κόμματος του Λαού (HP), του Κοινοτικού Δημοκρατικού Κόμματος (TDP), του Κόμματος Αναγέννησης (YDP) και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) σαν μέρος των επαφών του στην ΤΔΒΚ.

Μιλώντας κατά την διάρκεια των συναντήσεων που έλαβαν χώρα στη Βουλή της Δημοκρατίας, ο Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την επιθυμία του να δει την ανάπτυξη της δημοκρατικής κουλτούρας στην ΤΔΒΚ.

Αυτό, πρόσθεσε, θα συμβάλει στην δημιουργία μιας ισχυρότερης κρατικής δομής.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την υποστήριξη του στο όραμα της τουρκικής πλευράς.

«Θέλουμε οι Τουρκοκύπριοι να ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι κάτω από τη στέγη του δικού τους διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους», είπε.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν από την πλευρά του τόνισε πόσο σημαντική είναι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη για αυτούς.

Πρόσθεσε ότι οι οικονομίες της ΤΔΒΚ και της ελληνοκυπριακής πλευράς θα πρέπει να είναι ισορροπημένες σε περίπτωση που επιτευχθεί λύση στο νησί.

Ο Έρχουρμαν είπε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι ως ισότιμοι ιδρυτικοί εταίροι αυτού του νησιού, πρέπει να εξασφαλίσουν το καθεστώς που τους αξίζει, πρέπει να συμπεριληφθούν στο διεθνές δίκαιο και να γίνουν δεκτοί ως ίσα μέλη της διεθνούς κοινότητας.

Μιλώντας επίσης, ο ηγέτης του HP Κουντρέτ Όζερσαϊ είπε ότι υποστηρίζουν την δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην ΤΔΒΚ.

Είπε ότι το κόμμα του υποστηρίζει μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό.

Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ από την πλευρά του επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η πολιτική ζωή στην ΤΔΒΚ επηρεάζεται έντονα από την Τουρκία.

Είπε επίσης ότι επιθυμούν μια καλή σχέση με την Τουρκία με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό.

Ο αρχηγός του YDP, Ερχάν Αρικλί έδωσε μήνυμα ενότητας με την μητέρα πατρίδα και ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξη της στην νέα εξωτερική πολιτική της τ/κ πλευράς.

Ο ηγέτης του DP Φικρί Ατάογλου από την πλευρά του ευχαρίστησε την μητέρα πατρίδα για την υποστήριξη της και υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που υποστηρίζει τους Τουρκοκύπριους που απομονώθηκαν μετά το δημοψήφισμα του 2004.