ΠτΔ: Το άνοιγμα του Μαράς είναι σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2021

Ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ δέχτηκε χθες τον Τούρκο διπλωμάτη Καντρί Ετζβέτ Τέζτζαν ο οποίος διατέλεσε επί πολλά χρόνια πρεσβευτής της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν, την Πολωνία και την Αυστρία, καθώς επίσης μόνιμος αντιπρόσωπος στον Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τατάρ είπε ότι έστω κι αν η διεθνής κοινότητα κάνει διάφορες δηλώσεις με την πίεση της ελληνο-ελληνοκυπριακής δυάδας, υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και κράτη στην Κύπρο.

«Το κράτος μας είναι τουλάχιστον τόσο νόμιμο όσο είναι το δικό τους κράτος», τόνισε.

Αναφερόμενος και στην πρωτοβουλία για το άνοιγμα του περίκλειστου τομέα του Μαράς, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι τα βήματα επί του Μαράς γίνονται σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και σκοπό έχουν την πρόληψη παραπόνων.

Επισημαίνοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται μια συμφωνία στη βάση της ισότητας, υπογράμμισε ότι οι πρώην κάτοικοι του Μαράς, που είναι κλειστό για 47 χρόνια, θα μπορέσουν να αποταθούν στην Επιτροπή Ακινήτων Περιουσιών.

Εφιστώντας την προσοχή στην επεξήγηση της δίκαιης υπόθεσης των Τουρκοκυπρίων στον υπόλοιπο κόσμο, ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η μητέρα πατρίδα η Τουρκία είναι στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων επί πολλά χρόνια.

Ο Τούρκος διπλωμάτης Καντρί Ετζβέτ Τέζτζαν εξέφρασε από πλευράς του την πίστη του ότι η ΤΔΒΚ θα εξασφαλίσει την θέση που της αξίζει στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Το γεγονός της ΤΔΒΚ θα γίνει αποδεκτό μια μέρα απ’ όλον τον κόσμο, είπε.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε χθες επίσης τον Σονάτ Άλτουγ ο οποίος διορίστηκε αντιπρόσωπος της ΤΔΒΚ στην Φινλανδία και τον νέο πρόξενο της ΤΔΒΚ στο Γκαζίαντεπ, Φαχρί Γιονλούερ.