Μάικλ Στέφαν: Ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίζει τα δύο κράτη στην Κύπρο

Eklenme Tarihi: 19 Temmuz 2021

Ο πρώην Βρετανός βουλευτής Μάικλ Στέφαν είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν μεγάλη αδικία το 1963.

Σε σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στο BRT κατά την 47η επέτειο της Τουρκικής Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο, ο Στέφαν ανέφερε πως ήρθε ο καιρός για τη διεθνή κοινότητα να αποδέχεται την ύπαρξη των δύο κρατών στην Κύπρο.

Ο πρώην Βρετανός βουλευτής, ο οποίος υπηρέτησε στο βρετανικό κοινοβούλιο από το 1992 έως το 1997, είπε ότι η Κύπρος δεν διαιρέθηκε το 1974 όπως ισχυρίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αναλάβει οποιαδήποτε δράση εναντίον των Ελληνοκυπρίων – όπως διέπραξαν πιο πρόσφατα στη Σερβία, και έχουν οδηγήσει τον κόσμο να μεταχειρίζεται τους Ελληνοκύπριους μόνο σαν να ήταν η κυβέρνηση της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριοι, γι’ αυτόν το λόγο, υφίστανται τεράστια αδικία από το 1963», είπε.

Ο Στέφαν πρόσθεσε ότι οι δύο λαοί στο νησί ζουν ειρηνικά από τις 20 Ιουλίου του 1974.

«Δεν πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία θα δώσουν στους Ελληνοκύπριους μια τέταρτη ευκαιρία για να επικρατήσουν και να τους καταστρέψουν είτε με στρατιωτικά, νομικά ή πολιτικά μέσα», σημείωσε.

Μετά από περίπου 60 χρόνια, είπε, η ώρα ήλθε για τη διεθνή κοινότητα να χαλαρώσει την αδικία που διαπράττει μεταχειριζόμενη τους Ελληνοκύπριους  σαν να ήταν η κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου, αποδεχόμενη το ότι υπάρχουν όντως δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο.

«Εάν γίνει αυτό, δεν βλέπω κανέναν λόγο για τα δύο κράτη στην Κύπρο να μη ζουν πλάι-πλάι ειρηνικά, και να εγκαθιδρύσουν εμπορικές σχέσεις για τα αμοιβαία τους συμφέροντα. Όπως γνωρίζετε, οι Τουρκοκύπριοι έχουν νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία. Πρόκειται για λιγοστά αγαθά στην Κύπρο, τα οποία θα ήταν διατεθειμένα να μοιραστούν με τους Ελληνοκύπριους γείτονές τους εάν επιτευχθεί κατάλληλη συμφωνία», κατέληξε ο Μάικλ Στέφαν.