Με τελετές εορτάστηκε η Μέρα της Κοινοτικής Αντίστασης στην ΤΔΒΚ

Eklenme Tarihi: 02 Ağustos 2021

Η 1η Αυγούστου, Ημέρα της Κοινοτικής Αντίστασης γιορτάστηκε με διάφορες τελετές στην ΤΔΒΚ.

Τρία γεγονότα στην τουρκοκυπριακή ιστορία, η 45η επέτειος της ίδρυσης των Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων Ασφαλείας, η 63η επέτειος της ίδρυσης της Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης TMT και η 450η επέτειος της Κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς εορτάστηκαν χθες με διάφορες τελετές σε ολόκληρη την ΤΔΒΚ.

Τελετές επί ευκαιρία της 1ης Αυγούστου Ημέρας της Κοινοτικής Αντίστασης πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της ΤΔΒΚ.

Πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατάτουρκ.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου TMT-Αγωνιστών Κύπρου Γιλμάζ Μπόρα και ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ εκφώνησαν ομιλίες.

Μιλώντας στην τελετή ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γιλμάζ Μπόρα είπε ότι ενώ τιμούμε με ευγνωμοσύνη τους μάρτυρες και τους γενναίους βετεράνους μας, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι τους χρωστάμε την ζωή μας καθώς ζούμε σε αυτό το ανεξάρτητο κράτος σε ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια και στεκόμαστε όρθιοι με την δύναμη που αντλούμε από το μεγάλο τουρκικό έθνος που μας στηρίζει.

Ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ από την πλευρά του επέστησε την προσοχή στον αγώνα που έδωσε ο τουρκοκυπριακός λαός στο νησί.

Αναφερόμενος επίσης σε ό, τι είχε συμβεί μετά την συνθήκη του 1960 στο νησί, ο Τατάρ είπε ότι η πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν υπήρξε ποτέ να επιτρέψει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας συμβιώνοντας με τον τουρκοκυπριακό λαό με βάση την ισότητα.

Σημειώνοντας ότι εδώ και χρόνια το θέμα της ομοσπονδιακής λύσης συζητήθηκε χωρίς αποτέλεσμα, ο Τατάρ είπε ότι με τον ίδιο να εκλέγεται πρόεδρος άρχισε να εξηγεί ότι δεν έχει νόημα να συζητηθεί μια ομοσπονδιακή λύση και ότι η καλύτερη δυνατή λύση είναι αυτή που προβλέπει δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη που ζουν πλάι-πλάι σε πλήρη συνεργασία.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει επίσης πλήρως αυτό το νέο όραμα λύσης στην Κύπρο.

Επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σχετικά με την Κύπρο, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι τα μηνύματα του είναι πολύ ξεκάθαρα.

«Η κυπριακή υπόθεση είναι ο αγώνας του τουρκοκυπριακού λαού αλλά και η υπόθεση του τουρκικού έθνους που αποτελείται από 84 εκατομμύρια», δήλωσε ο Τατάρ.

Αναφερόμενος επίσης σε δηλώσεις σε μια αγγλική εφημερίδα, ο Πρόεδρος Τατάρ χαρακτήρισε το άρθρο ως απίστευτο.

«Το σημερινό στάδιο επί του ανοίγματος του Μαράς είναι μέρος μιας μεγαλύτερης πολιτικής. Πίστευαν ότι το Μαράς ήταν δικό τους», είπε ο Τατάρ και υπενθύμισε ότι παρόλο που η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν, έγιναν δεκτοί στην ΕΕ ως ο μοναδικός εκπρόσωπος του νησιού, παρόλο που έπρεπε να ζητηθεί η συγκατάθεση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού λαού σ’ αυτό το θέμα», είπε ο Τατάρ.

Εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της ΕΕ, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να αναγκάσει τους Τουρκοκύπριους να γονατίσουν και να αποδεχτούν μια επιβληθείσα συμφωνία, είπε  ο Πρόεδρος Τατάρ και κατέληξε ως εξής: «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα υποκύψει ποτέ σε πιέσεις και η ΤΔΒΚ θα ζήσει πάντα. Όλα τα βήματα θα γίνουν μέχρι να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού».