Ο πρωθυπουργός Σανέρ είχε συνάντηση με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Οκτάι

Eklenme Tarihi: 08 Temmuz 2021

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι συναντήθηκε χθες Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ στο Πρωθυπουργικό.

Μιλώντας εκεί, ο Οκτάι αναφέρθηκε στην σημασία της 20ης Ιουλίου, Ημέρας Ειρήνης και Ελευθερίας όποτε οι Τουρκοκύπριοι απέκτησαν την ελευθερία τους.

Ο Οκτάι είπε ότι η 20 Ιουλίου 1974 ήταν η ημερομηνία όταν χάλασαν τα σχέδια της ελληνο-ελληνοκυπριακής δυάδας να επιτύχουν την ΕΝΩΣΙΣ και να μετατρέψουν τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα σφετερισμένη τα δικαιώματα τους.

Τονίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του νησιού, ο Οκτάι είπε ότι όσοι εισέβαλαν στην Κύπρο θα δουν αυτή την πραγματικότητα μια μέρα.

Πρόσθεσε ότι η ενιαία θέση που υιοθέτησε η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ υπέρ μιας λύσης δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλον τον κόσμο.

«Ακούμε στρεβλές δηλώσεις. Το βιώσαμε επίσης κατά την διάρκεια της άτυπης συνάντησης 5 + OHE που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Η ΕΕ ήθελε να παρευρεθεί ως παρατηρητής στις συναντήσεις, αλλά η στάση μας εναντίον της ΕΕ που υποστηρίζει τη νοοτροπία της ελληνο-ελληνοκυπριακής δυάδας και η οποία αρνείται να αναγνωρίσει τα δικαιώματα και την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων είναι σαφής και δεν θα αλλάξει ποτέ», είπε ο Οκτάι.

Αναφερόμενος στα σοβαρά έργα που επιτελούν στην ΤΔΒΚ, ο Οκτάι τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σαν δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη για να συζητήσουν πώς θα συνεργαστούν στο μέλλον.

Τονίζοντας ότι εργάζονται για την οικοδόμηση μιας ΤΔΒΚ που μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια, ο Οκτάι σημείωσε ότι ταμεία, ύψους πάνω από 2 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών διατέθηκαν στην ΤΔΒΚ τους τελευταίους 7 μήνες.

Ο πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ τόνισε από την πλευρά του ότι όταν η Τουρκία και η ΤΔΒΚ ενεργούν μαζί, δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούν να πετύχουν σε αυτή την γεωγραφία.

Επισημαίνοντας ότι είναι επίσης πρωταρχικό καθήκον της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους, ιδίως στο πλαίσιο του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, ο Σανέρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι γίνονται ισχυρότεροι καθώς ενεργούν μαζί με την μητέρα πατρίδα την Τουρκία.

Λέγοντας ότι η ΤΔΒΚ ενισχύεται μέρα με τη μέρα σαν αποτέλεσμα των συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός Σανέρ είπε ότι αυτό οφείλεται στην υποστήριξη της Τουρκίας σε όλους τους τομείς.