Οκτάι: Η ΤΔΒΚ είναι ένα ανεξάρτητο, ίσο και ισχυρό κράτος

Eklenme Tarihi: 09 Temmuz 2021

Αυστηρά και σαφή μηνύματα έδωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δήλωση της ότι «Η ΕΕ δεν θα αποδεχτεί ποτέ τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Απαντώντας στην δήλωση της Ευρωπαίας αξιωματούχου στη διάρκεια επίσκεψης του στο χωριό Γενή Ερένκοϊ, ο Οκτάι είπε: «Υπάρχει ένα κράτος στην τουρκική πλευρά της Κύπρου, το οποίο είναι ανεξάρτητο, ίσο, ισχυρό και στέκεται στα πόδια του. Δεν έχει ανάγκη την έγκριση κανενός». 

Αντιδρώντας και σε αναφορές της Προέδρου της Κομισιόν, για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ο Οκτάι είπε ότι «κανένας δεν πρέπει να προσπαθεί να υποδείξει στην Τουρκία και κυρίως τον Πρόεδρο Ερντογάν τι να λέει και πώς να συμπεριφέρεται».

Αυτοί που εισέβαλαν στην Κύπρο είναι γνωστοί, είναι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριο, είπε προσθέτοντας ότι το κύριο στοιχείο στην Κύπρο είναι το τουρκικό, που είναι στο νησί εδώ και 450 χρόνια.

Για το τουρκικό έθνος είναι εκτός θέματος να ικετεύει για το δικαίωμα του, διότι το αποκτά με το ζόρι εάν προκύψει ανάγκη, τόνισε.

 Επισημαίνοντας ότι η 20η Ιουλίου είναι η μέρα που ο τουρκοκυπριακός λαός απελευθερώθηκε και η ένωση της νήσου με την Ελλάδα εμποδίστηκε, ο Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ειρήνη και όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες.

«Η τουρκική πλευρά είναι υπέρ των δύο ίσων κρατών στο νησί, υποστηρίζει δύο ανεξάρτητα κράτη που θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι συνομιλώντας για το πώς μπορούν να συνυπάρξουν και να διευθύνουν το νησί», σημείωσε.

Ανέφερε ότι πολλές προτάσεις για λύση δοκιμάστηκαν από το 1960, αλλά δεν υπήρξε επιτυχία, και είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ανέχεται άλλο το αδιέξοδο και τις ατέλειωτες συνομιλίες χωρίς αποτέλεσμα.

Οι Τ/κ και η Τουρκία, τόνισε, δεν έχουν χρόνο για χάσιμο και δεν έχουν ανάγκη τις συμβουλές της ΕΕ που ακούει μόνο την ελληνο-ελληνοκυπριακή δυάδα.

«Εάν θέλουν να συνομιλήσουν με βάση τις πραγματικότητες στο νησί είμαστε εδώ» είπε και πρόσθεσε ότι η δουλειά τους είναι να μετατρέψουν το ανεξάρτητο, ίσο και κυρίαρχο κράτος σε μια παραγωγική δομή και για αυτό έχουν έργα να ολοκληρώσουν.