Οκτάι: Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια υποδομή παραγωγής στην ΤΔΒΚ

Eklenme Tarihi: 07 Nisan 2021

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε χθες Τρίτη ότι η Τουρκία επιθυμεί να αυξήσει την παραγωγή στην ΤΔΒΚ.

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, ο Οκτάι είπε ότι μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΤΔΒΚ.

«Από την μία εργαζόμαστε σε μεγάλα έργα όπου θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και από την άλλη συνεχίζονται οι πολιτικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Οκτάι.

Επεξηγώντας ότι θέλουν να δημιουργήσουν υποδομή παραγωγής στην ΤΔΒΚ, ο Οκτάι σημείωσε ότι η Βόρεια Κύπρος, όπως και σε άλλες χώρες στον κόσμο, αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της πανδημίας παρόλο που υπάρχει υποδομή για την ανώτερη εκπαίδευση και τον τουρισμό.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τομείς των  υπηρεσιών στην ΤΔΒΚ και ενισχύοντας αυτούς τους τομείς μπορεί να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και η ΤΔΒΚ να πάρει την  δίκαιη θέση της στην διεθνή αρένα », δήλωσε ο Οκτάι.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι η ΤΔΒΚ είχε αναβαθμίσει το καθεστώς της στην Ανατολική Μεσόγειο με την υποστήριξη της Τουρκίας.

«Παρόλο που υπήρξαν πολλές προσπάθειες για την καταστροφή των Τουρκοκυπρίων μέχρι την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974, σήμερα έχουμε μια ΤΔΒΚ που εκπροσωπεί τον τουρκοκυπριακό λαό», είπε.

Ο Οκτάι τόνισε ότι η ΤΔΒΚ είναι ένα κυρίαρχο κράτος που ασκεί τα δικά του κυριαρχικά δικαιώματα.

Πρόσθεσε ότι η θέση της Τουρκίας στο Κυπριακό θα είναι πολύ σαφής όταν οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες χώρες και ο ΟΗΕ συναντηθούν στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου.