Οκτάι: Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναβάθμιση της ΤΔΒΚ

Eklenme Tarihi: 08 Temmuz 2021

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι οικοδομούν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου που είναι ένα από τα δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο.

Οι προσπάθειες για την αναβάθμιση της υποδομής της ΤΔΒΚ θα συνεχιστούν, πρόσθεσε.

Ο Οκτάι, ο οποίος βρίσκεται στην ΤΔΒΚ για διήμερη επίσκεψη, μιλούσε στη διάρκεια επιθεωρήσεων του βόρειου παρακαμπτηρίου δρόμου της Λεφκόσια που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

Τον Τούρκο Αντιπρόεδρο συνόδευε ο πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ.

Στόχος της επίσκεψης του, δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι, είναι να επιβλέψει τις προετοιμασίες για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ΤΔΒΚ στις 20 Ιουλίου καθώς επίσης να επιθεωρήσει τα συνεχιζόμενα σχέδια για την αναβάθμιση της υποδομής της ΤΔΒΚ.

«Ο Πρόεδρος μας θα επισκεφτεί την ΤΔΒΚ για δεύτερη φορά σε έναν χρόνο. Αυτό είναι αξιοσημείωτο διότι δείχνει πόση σημασία αποδίδουμε στην Κύπρο», είπε.

Ο Οκτάι υπενθύμισε το πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Συγκοινωνιών των δύο χωρών για την κατασκευή δρόμων, μήκους 320 χιλιομέτρων.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε επίσης ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια στην ΤΔΒΚ για την καταπολέμηση της Covid-19.

Αναφέρθηκε και σε άλλα σχέδια που διεξάγονται από την Τουρκία, όπως η σήραγγα άρδευσης που θα καταστήσει δυνατή την χρήση του νερού της Ανάμουρ στην γεωργία και η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ είπε ότι η κυβέρνηση του επιχειρεί να αναζωογονήσει την οικονομία παράλληλα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Δημοκρατία.

Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο έθεσαν ως στόχο να χορηγήσουν 500 χιλιάδες δόσεις εμβολίου για την Covid-19 κάτι που προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμα.

«Βλέπουμε ότι σύντομα θα αυξηθούν και τα έσοδα με τη στήριξη της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας και τη σημασία των επενδύσεων σε έργα υποδομών, ο κ. πρωθυπουργός ανέφερε πως τέσσερα ξεχωριστά πρωτόκολλα έχουν υπογραφεί για διάφορα σχέδια δρόμων.

Επίσης δήλωσε ότι τα θεμέλια του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα κατατεθούν κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην ΤΔΒΚ στις 20 Ιουλίου.

Ο Σανέρ πρόσθεσε ότι οι εργασίες για την ανέγερση του νέου γενικού νοσοκομείου, χωρητικότητας 500 κλινών,  στην Λεφκόσια προχωρούν όπως προγραμματίστηκε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόβλημα, ο πρωθυπουργός Σανέρ είπε ότι η ΤΔΒΚ επιδιώκει μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.