Ομιλία του Τουρκου Προέδρου Ερντογάν στη Βουλή της ΤΔΒΚ

Eklenme Tarihi: 19 Temmuz 2021

Το Κυπριακό είναι μια μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας τη σημασία της εθνικής ενότητας σε ομιλία που εκφώνησε σήμερα, 19η Ιουλίου στην ειδική έκτακτη συνεδρία της Βουλής της Δημοκρατίας μετά την άφιξη του στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου επί ευκαιρία των φετινών εορτασμών της 20ης Ιουλίου, Ημέρας Ειρήνης και Ελευθερίας.

Κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψη του στην ΤΔΒΚ, τον Τούρκο Πρόεδρο συνοδεύουν υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, όπως οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών και Ενέργειας καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σιέντοπ και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Κατά την ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα ιστορικά δεσμά της Τουρκίας με τους Τουρκοκύπριους, το πρόγραμμα του στην ΤΔΒΚ καθώς και σε νέες επενδύσεις στην Δημοκρατία.

Σημειώνοντας ότι την ομιλία του παρακολουθούν όχι μόνο οι βουλευτές αλλά επίσης ο αρχηγός της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής του Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στους μάρτυρες που έδωσαν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι στον εθνικό αγώνα και μίλησε για ορισμένους κύκλους που επιχειρούν να διασπάσουν τον τουρκοκυπριακό λαό.

«Θα βαδίσουμε μαζί για το μέλλον της Κύπρου. Όπως όλοι οι πολιτικοί, πρέπει να χαλάσουμε το παιχνίδι που παίζεται κατά της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού λαού με αίσθημα ευθύνης. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις, αλλά η ύπαρξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι πάνω από όλες τις πολιτικές ιδέες. Είμαι βέβαιος ότι η Βουλή της ΤΔΒΚ θα αναζωογονήσει την οικονομία και θα θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Επισημαίνοντας ότι στην Αμερική κάποιοι έχουν ενοχληθεί από τις κινήσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν κάλεσε όσους κοιτάζουν το Κυπριακό από την οπτική γωνία διάφορων λόμπι των ΗΠΑ να εστιάσουν στις πραγματικότητες και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το δίκαιο.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι εισβολέας στο νησί και ποιοι υποστηρίζουν αυτήν την νοοτροπία. Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν δει ποτέ τους Τουρκοκύπριους ως ίσους εταίρους τους. Η Τουρκία δεν έχει αφήσει μόνους τους τους Τουρκοκύπριους. Πριν από 47 χρόνια, σαν σήμερα, η Ειρηνευτική Επιχείρηση έχει εξασφαλίσει την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Το έχουμε κηρύξει αυτό σ’ όλον τον κόσμο. Εδώ και δεκαετίες παρακολουθούμε μαζί με την ΤΔΒΚ μια πολιτική επικεντρωμένη στην λύση, αλλά αυτό δεν ισχύει για την απέναντι πλευρά. Δεν απέμεινε τίποτα που δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα. Το όνειρο της ε/κ πλευράς να θεωρεί τον εαυτό της σαν ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού έχει οδηγήσει στην μη λύση», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Αναφερόμενος επίσης στην περίοδο του σχεδίου Ανάν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους και πάντοτε κρύβονται πίσω από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.

«Πια δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε σ’ αυτά και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα, αργά ή γρήγορα, θα αποδεχτεί το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση περί πολυμερούς διάσκεψης για τα ζητήματα της Α. Μεσογείου.

«Δεν επιθυμούμε ένταση», δήλωσε ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της δίκαιης κατανομής στο ζήτημα των φυσικών αποθεμάτων.

Η ε/κ πλευρά, είπε, εξακολουθεί να αγνοεί τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο και απορρίπτει όλες τις προτάσεις της ΤΔΒΚ.

«Εμείς δεν εποφθαλμιούμε το έδαφος κανενός. Αυτό που θέλουμε είναι η εξεύρεση μιας λύσης το συντομότερο δυνατό. Με την υποστήριξη της Βουλής της ΤΔΒΚ θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και πλήρη αλληλεγγύη να προστατεύουμε τα δικαιώματα μας», είπε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν στην συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο «καλό νέο» που επιφυλάσσει η κυβέρνηση του για την τ/κ πλευρά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή της Δημοκρατίας, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη του έργου της οικοδόμησης του νέου προεδρικού μεγάρου στην περιοχή του Μετεχάν και ότι δίπλα στο νέο προεδρικό θα δημιουργηθεί ένας εθνικός κήπος.