Ο ΠτΔ Τατάρ δέχτηκε την Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μόρτον

Eklenme Tarihi: 08 Nisan 2021

Ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ είπε ότι μια λύση στην Κύπρο μπορεί να βασίζεται μόνο στις πραγματικότητες στο νησί και την κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε σήμερα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με την υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Γουέντι Μόρτον στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επισημαίνοντας ότι βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς υπέρ της λύσης δυο κρατών στη βάση της ίσης κυριαρχίας με ίσο διεθνές καθεστώς, ο Τατάρ είπε ότι εξέφρασε στην κα. Μόρτον το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο και με την μακροχρόνια παρουσία του στο νησί, έχει μεγάλη ευθύνη για την λύση του Κυπριακού.

Σήμερα που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήρθε η ώρα για τη Βρετανία να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την ΤΔΒΚ και τον τουρκοκυπριακό λαό, ιδιαίτερα από την άποψη της χαλάρωσης των διεθνών εμπάργκο και περιορισμών εις βάρος της Βόρειας Κύπρου.

«Εξέφρασα όλα αυτά τα θέματα στην Βρετανίδα υπουργό», είπε υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζακ Στρόου παραδέχτηκε πρόσφατα ότι η ΕΕ είχε κάνει μεγάλο λάθος αποδεχόμενη τους Ελληνοκύπριους στο Μπλοκ προτού επιτευχθεί λύση στο νησί.

Όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Τατάρ τόνισε ότι είναι εκτός θέματος να επιβληθεί έξωθεν μια λύση στους Τουρκοκύπριους, δίνοντας τους υποσχέσεις για την αύξηση της οικονομικής ευημερίας τους.

Το σημαντικό είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία που θα βρεθεί στο νησί χρειάζεται την συγκατάθεση του τουρκοκυπριακού λαού, είπε και συνέχισε: «Το κύριο θέμα είναι η εξασφάλιση των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους Τουρκοκύπριους να συνεχίσουν την ύπαρξη τους ελεύθεροι σ’ αυτά τα χώματα υπό τη σκεπή του δικού τους κυρίαρχου κράτους σε ασφάλεια».

Υπέδειξε επίσης ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ανατολική Μεσόγειος έχουν αλλάξει.

Ο Τατάρ είπε ότι η Βρετανίδα υπουργός, από πλευράς της, του είπε ότι οι χώρες, περιλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, ετοιμάζονται για την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη και ότι θα προκύψει ανάγκη για όλες τις πλευρές να δείξουν ευκαμψία για να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα.

«Είπα στην κα. Μόρτον ότι η τ/κ πλευρά έχει δείξει πάντοτε την καλή της βούληση και την απαραίτητη ευκαμψία, αλλά ήταν η ε/κ πλευρά που δεν έδειξε παρόμοια εποικοδομητική στάση», σημείωσε.

Ωστόσο, η τ/κ πλευρά θα εξακολουθήσει να εργάζεται για μια μόνιμη, διαρκή και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος και στο θέμα των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από δέκα χιλιάδες Βρετανοί υπήκοοι που ζουν στην ΤΔΒΚ.

«Όπως είχα πει στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ κατά την τελευταία του συνάντηση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για την χαλάρωση των περιορισμών, την έναρξη των απευθείας πτήσεων ή για την εγκαθίδρυση οικονομικών σχέσεων με την ΤΔΒΚ, αφού υλοποιήθηκε το Brexit. Πιστεύω ότι αυτό θα έχει μεγάλα συμφέροντα για τις δύο χώρες», κατέληξε ο Πρόεδρος Τατάρ.