Ο ΠτΔ Τατάρ μίλησε στο BRT για το Κυπριακό, κυρίως το Μαράς

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2021

Ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ είπε ότι πρόκειται για αλλαγή παιχνιδιού στο Κυπριακό πρόβλημα και ότι το βήμα που έγινε στο θέμα του Μαράς δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επίκρισης.

Σε αξιολογήσεις του επί των θεμάτων της επικαιρότητας σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή στο BRT, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η ΤΔΒΚ έχει ανοίξει το Μαράς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εξασφαλίζοντας την πλήρη υποστήριξη και της Τουρκίας.

Υπενθυμίζοντας ότι το Μαράς υπήρξε πάντοτε στο τραπέζι σαν μέρος μιας συνολικής λύσης, ο κ. Πρόεδρος είπε ότι «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε πει «ναι» στο Σχέδιο Ανάν το 2004, το Μαράς θα είχε επιστραφεί στην ε/κ πλευρά».

«Τα βήματα που έχουμε κάνει στο Μαράς δεν μπορούν να δεχθούν επικρίσεις. Πού ήταν ο ΟΗΕ και η ΕΕ όταν ο τουρκοκυπριακός λαός βρισκόταν αντιμέτωπος με αδικίες για τόσα χρόνια. Στη διαπραγματευτική διαδικασία, το θέμα του Μαράς έχει τεθεί στο τραπέζι οκτώ φορές, αλλά λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ε/κ πλευράς δεν μπόρεσε να λυθεί», τόνισε.

Ο λόγος της αντίδρασης που προέβαλε η ε/κ πλευρά είναι ότι θεωρούσε δεδομένο το Μαράς επί πολλά χρόνια, είπε και απόκλεισε την συζήτηση του Μαράς με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη.

Ένα βήμα προς το άνοιγμα του Μαράς και την εγκατάσταση των πρώην κατοίκων της περιοχής μέσω της Επιτροπής Ακινήτων Περιουσιών δεν είναι εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμανε ο Τατάρ και τόνισε ότι είναι εκτός θέματος να γίνει βήμα προς τα πίσω απ’ αυτό το βήμα.

Υπενθυμίζοντας ότι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Μαράς έχουν υιοθετηθεί πριν από 37 χρόνια, τόνισε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα. «Το άνοιγμα του Μαράς είναι ένα μέρος αυτής της νέας πολιτικής αντίληψης και δεν είναι εναντίον του δικαίου», πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν συνομιλίες μόνο μεταξύ των κρατών επί του Μαράς σε περίπτωση που επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της συνεργασίας των δύο κρατών, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι ο λόγος της αντίδρασης που προέβαλε η ε/κ πλευρά μέχρι σήμερα είναι ότι έβλεπε το θέμα του Μαράς σαν περδίκι στην τσάντα επί πολλά χρόνια.   

Λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα για την Άγκαρα να κάνει πίσω στον δρόμο που άρχισε να πορεύεται, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό για την Τουρκία, που είναι πολύ κοντά στην Κύπρο να παραμείνει σιωπηρή.

Η νέα πολιτική βασίζεται σε στερεά θεμέλια, διότι η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού είναι η εγγύηση της Τουρκίας και η ασφάλεια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η ΤΔΒΚ, πρόσθεσε.

Εφιστώντας την προσοχή και στις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, ο Πρόεδρος Τατάρ αναφέρθηκε σε δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων της Τουρκίας ότι εντατικοποιούν τις προσπάθειες για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ.

Δεν υπάρχει πρόβλημα στις πολιτιστικές και εμπορικές σχέσεις μ’ αυτές τις χώρες. Το πρόβλημα στο θέμα της αναγνώρισης είναι η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτός είναι ένας μακρόπνοος αγώνας», είπε.

Λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αναζητά να βρει ένα κοινό έδαφος για ένα μοντέλο που θα βασίζεται στα δύο κράτη που θα συνυπάρχουν πλάι-πλάι και θα συνεργάζονται βάσει της κυριαρχικής ισότητας, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε τα εξής:

«Εμείς δεν έχουμε φύγει από το τραπέζι. Θα βρεθεί μια βιώσιμη λύση μέσω διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση λύσης, θα ζούμε ως ένα κράτος αποδεκτό από όλον τον κόσμο. Κι οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν ένα κράτος που θα αναγνωρίζεται από την Τουρκία. Αλλά κανείς να μη αναμένει από μας να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα μας για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Δηλώνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη, είπε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα καθορίσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει.

Οι Ελληνοκύπριοι ενδέχεται να προβάλουν το θέμα του Μαράς ως πρόφαση για να μη προσέλθει στο τραπέζι, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος και στο θέμα της άρσης της διεθνούς απομόνωσης ως αντάλλαγμα για την επιστροφή του Μαράς στους Ελληνοκύπριους, ο κ. Τατάρ είπε ότι όλες αυτές οι δηλώσεις μέχρι σήμερα έμειναν στον αέρα.

Λέγοντας ότι στη Γενεύη προτάθηκε η επιστροφή του Μαράς στα Ηνωμένα Έθνη και του λιμανιού της Γκαζίμαγουσα στην ΕΕ ως αντάλλαγμα για τον αερολιμένα Ερτζιάν, ο κ. Πρόεδρος τόνισε ότι αυτή η πρόταση είναι απαράδεκτη και θα ήταν η διάλυση του κράτους της ΤΔΒΚ.

Ως προς το θέμα των απευθείας πτήσεων, ο Πρόεδρος Τατάρ επέστησε την προσοχή στην τελευταία απάντηση που ήλθε από την Βρετανία και ότι προς το παρόν δεν περιμένει να συμβεί κάτι τέτοιο.