Ο Σανέρ μίλησε στο Ερτζιάν για τις επαφές του στην Αγκαρα

Eklenme Tarihi: 04 Mart 2021

Ο πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ επέστρεψε στην ΤΔΒΚ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Άγκαρα.

Μιλώντας στον αερολιμένα Ερτζάν, ο Σανέρ υπενθύμισε ότι το Οικονομικό και Δημοσιονομικό Πρωτόκολλο 2021 υπογράφηκε και τόνισε ότι ο κύριος σκοπός αυτού του πρωτοκόλλου είναι η ολοκλήρωση των επενδύσεων σε υποδομές στην ΤΔΒΚ.

Αξιολογώντας τις επαφές του στην Άγκαρα, ο Σανέρ είπε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας, επιδιώκεται να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΤΔΒΚ κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19, να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής, να τερματιστεί το σχέδιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, να ξεπεραστούν τα προβλήματα των τομέων και να προχωρήσει ο τουρκοκυπριακός λαός στην πορεία μιας ευημερούσας ΤΔΒΚ.

«Ο κύριος σκοπός αυτού του πρωτοκόλλου είναι η αύξηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και η ολοκλήρωση των έργων υποδομής στην ΤΔΒΚ. Η Τουρκία θα διοχετεύσει 2,5 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες στην Βόρεια Κύπρο σαν μέρος του πρωτοκόλλου», δήλωσε και υπενθύμισε ότι με επιπλέον 750 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, που είχαν διατεθεί στην χώρα το 2020, η Τουρκία θα έχει χορηγήσει συνολικά 3 δισεκατομμύρια 250 εκατομμύρια λίρες στη ΤΔΒΚ.

Ως προς το θέμα του εμβολίου, ο πρωθυπουργός Σανέρ είπε ότι απεστάλησαν σήμερα επιπλέον 20 χιλιάδες δόσεις εμβολίου Coronavac στην ΤΔΒΚ από την Τουρκία. «Με την άφιξη αυτών των εμβολίων, θα είμαστε στην τρίτη θέση μεταξύ των κορυφαίων χωρών στην ΕΕ με τον αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε.

Λέγοντας ότι οι επενδύσεις σε υποδομές, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών θα ξεκινήσουν με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο Σανέρ ανέφερε ότι η πύλη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα τεθεί στη διάθεση του κοινού στην χώρα.

Επίσης σημείωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υποστηριχθούν με ενεργειακή υποστήριξη, εκτός της χορήγησης ύψους 360 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών.

Επισημαίνοντας ότι θα υπογραφεί μια άλλη συμφωνία για τη δημιουργία μιας νέας βιομηχανικής ζώνης, ο Σανέρ είπε ότι θα κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος της βιομηχανικής περιοχής αυτής που θα προωθήσει τις οικονομικές δραστηριότητες στην Βόρεια Κύπρο.

Αναφερόμενος και στην πλήρη ταύτιση απόψεων σε όλους τους τομείς με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Σανέρ είπε τα εξής:

«Όπως πάντα, με την μητέρα πατρίδα την Τουρκία είμαστε ενωμένοι κυρίως στο Κυπριακό και την άτυπη συνάντηση 5 + ΟΗΕ. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό και η άτυπη συνάντηση 5 + ΟΗΕ.  Συμφωνήσαμε με την Τουρκία ότι δεν θα γίνει αποδεκτή καμία συμφωνία χωρίς δύο ξεχωριστά κράτη. Συμφωνούμε επίσης για την αποδοχή της ύπαρξης δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών».

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Σανέρ θα αξιολογήσει τις επαφές του στην Άγκαρα σε ειδικό πρόγραμμα που θα μεταδοθεί ζωντανά στıς 8 και 30 το βράδυ στο BRT 1.