Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αξιολόγησε την τελευταία επίσκεψη του στην Ελλάδα

Eklenme Tarihi: 10 Haziran 2021

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber για την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λέγοντας ότι τα ελληνικά ΜΜΕ και ο ελληνικός λαός είναι ευχαριστημένοι με την θετική εικόνα που προέκυψε στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ανέφερε ότι οι Τούρκοι πολιτικοί δεν νιώθουν την πίεση της κοινής γνώμης εις βάρος τους αντίθετα με τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες πολιτικούς.

Ο τουρκικός λαός, είπε, θέλει από τους Τούρκους πολιτικούς να προστατεύουν τα δικαιώματα του απέναντι στις μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ταυτόχρονα θέλει να εγκαθιδρυθούν καλές σχέσεις με την Αθήνα.

Επισημαίνοντας ότι έχουν πληροφορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκο-ελληνική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι έχει επιδειχθεί καλή πρόθεση σ’ αυτό το σημείο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι εκτός από κάποιες χώρες, τα μέλη της ΕΕ ακολουθούν δίκαιη στάση προς την Τουρκία.   

Τονίζοντας την ανάγκη εστίασης της προσοχής στην βελτίωση των συνεταιρικών σχέσεων με την ΕΕ, ο Τσαβούσογλου είπε: «Παρά το ότι δεν βλέπουμε την ποθούμενη ειλικρίνεια στην ΕΕ, είναι καιρός να γίνουν συγκεκριμένα βήματα που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Παρά τις προβοκάτσιες η θετική ατζέντα στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να διατηρηθεί, τόνισε επικρίνοντας τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια για το ότι προβαίνει συνεχώς σε δηλώσεις κατά της Τουρκίας.

Οποιοδήποτε βήμα που γίνεται για λόγους εσωτερικής πολιτικής δεν συμφέρει κανέναν, σημείωσε.