Προεδρικό: Η δήλωση του Μπορέλ για το Μαράς δεν έχει καμιά σημασία

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2021

Η Προεδρία της ΤΔΒΚ ανακοίνωσε ότι η δήλωση του υπάτου εκπροσώπου της ΕΕ, Τζόσεφ Μπορέλ δεν έχει οποιαδήποτε σημασία.

Σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του Προεδρικού Γραφείου, το περίκλειστο Μαράς, που είναι έδαφος της ΤΔΒΚ, θα απαλλαχθεί από το να είναι ο όμηρος του Κυπριακού και θα γίνει ένα μέρος της ζωής.

Είναι εκτός θέματος το Μαράς να μεταβιβαστεί σε μια άλλη διοίκηση με οποιαδήποτε απόφαση, τονίζει προσθέτοντας ότι με απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2019, έχει καθοριστεί η αρχική πολιτική και έχουν αρχίσει οι εργασίες.

Σαν μέρος των εργασιών αυτών, ανακοινώθηκε ότι τα δικαιώματα των δικαιούχων θα προστατεύονται και ότι ένα μέρος του περίκλειστου Μαράς άνοιξε πρόσφατα κηρύσσοντας το αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, υπενθυμίζει η Προεδρία.

36 αιτήσεις υπάρχουν ενώπιον της Επιτροπής Ακινήτων Περιουσιών για την εν λόγω αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, σημειώνει και τονίζει ότι το σημαντικότερο είναι ότι αυτοί οι αιτητές έχουν δηλώσει την θέληση τους να πάρουν τα δικαιώματα τους επί των ακινήτων τους,

Η Επιτροπή Ακινήτων, που αναγνωρίζεται από το ΕΔΑΔ ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο, θα μπορέσει να πάρει αποφάσεις γι’ αυτούς τους αιτητές, περιλαμβανομένων και της επιστροφής, της αποζημίωσης ή της ανταλλαγής, αναφέρει.

Η Προεδρία τονίζει ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν εποφθαλμιά τα δικαιώματα κανενός, αντίθετα, όπως φαίνεται από το άνοιγμα του Μαράς, προωθείται πολιτική για την απόκτηση αυτών των δικαιωμάτων από τους δικαιούχους οι οποίοι περίμεναν τόσα χρόνια.

Όλα τα μέρη, κυρίως η ελληνοκυπριακή ηγεσία που εναντιώνεται σ’ αυτήν την πρωτοβουλία της τ/κ πλευράς πρέπει να γνωρίζουν ότι το να ζητηθεί η αντιστροφή της απόφασης μας για άνοιγμα του Μαράς ισοδυναμεί με αντίθεση στην πρόσβαση των πρώην κατοίκων στα δικαιώματα τους, τονίζει προσθέτοντας ότι είναι επίσης σαφές πως αυτό σημαίνει απλώς τη διατήρηση του στάτους κβο.

«Το τελευταίο παράδειγμα των δηλώσεων που έγιναν με την πρόκληση και την πίεση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η δήλωση του Τζόσεφ Μπορέλ, αντιπροέδρου της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπάτου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Με τη δήλωσή του, ο Μπορέλ αποκάλυψε για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ έχει γίνει μέρος του Κυπριακού, δεν είναι εποικοδομητική, αλλά ότι δεν μπορεί καν να εξετάσει αντικειμενικά τα ζητήματα που σχετίζονται με την Κύπρο», τονίζει και συνεχίζει ως εξής:

«Δείχνει επίσης ότι η θέση της ΕΕ στο νησί αποτελείται από μια επανάληψη της ελληνοκυπριακής πολιτικής και ρητορικής. Για αυτούς τους λόγους, αυτές και παρόμοιες δηλώσεις της ΕΕ, που αγνοούν συνεχώς την τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν έχουν καμία αξία. Μια δίκαιη και βιώσιμη συμφιλίωση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων αφού οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε κοινό έδαφος με ελεύθερη βούληση».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η ανακοίνωση, η ισότητα των δύο μερών είναι ζωτικής σημασίας. Το κύριο στοιχείο για τη διασφάλιση της ισότητας είναι η αποδοχή του ότι τα μέρη είναι κυριαρχικά ίσα και έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς, προσθέτει.

«Δεν υπάρχει χώρος για μοντέλα επιβολής σε προσπάθειες σχετικά με το Κυπριακό. Η λύση θα βρεθεί μόνο με την αμοιβαία συμφωνία των δύο μερών. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, πρέπει να υιοθετήσουν στάση τηρώντας αυτήν την αρχή και να προβούν σε σχετικές δηλώσεις», καταλήγει η Προεδρία της ΤΔΒΚ.