ΠτΔ Τατάρ: Αίρεται το στρατιωτικό καθεστώς του 3,5% του περίκλειστου Μαράς

Eklenme Tarihi: 20 Temmuz 2021

Αυτοί που επιτίθενται στην ειρηνευτική επιχείρηση και την μητέρα πατρίδα την Τουρκία εξακολουθούν να διαστρεβλώνουν τις ιστορικές πραγματικότητες, είπε ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ κατά την σημερινή κύρια τελετή που έλαβε χώρα στη λεωφόρο δρα Φαζίλ Κιουτσιούκ με αφορμή την 47η επέτειο της Τουρκικής Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο.

Εκφωνώντας ομιλία στην τελετή εδώ, στην οποία παρέστη κι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τατάρ είπε ότι η 47η επέτειος της Ειρηνευτικής Επιχείρησης εορτάζεται και φέτος με μεγάλο ενθουσιασμό και εξέφρασε τις καλές του ευχές προς τον τουρκοκυπριακό λαό και όλους τους μουσουλμάνους επί ευκαιρία του Κουρμπάν Μπαϊραμιού που άρχισε να τηρείται σήμερα σε όλον τον ισλαμικό κόσμο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος Τατάρ υπενθύμισε ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία», που εγκαθιδρύθηκε ισότιμα από τον τουρκοκυπριακό και τον ελληνοκυπριακό βάσει των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, διήρκεσε μόνο τρία χρόνια.

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία, που έβλεπε την Κυπριακή Δημοκρατία σαν ελατήριο για την ένωση της νήσου με την Ελλάδα, έχει καταρτίσει το σχέδιο Ακρίτας – γνωστό ως σχέδιο εξόντωσης των Τουρκοκυπρίων – και έχει καταπατήσει τα συνταγματικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», είπε προσθέτοντας ότι ο τότε Ελληνοκύπριος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δήλωσε ξεκάθαρα πως ο στόχος για την ένωση της νήσου με την Ελλάδα δεν θα τερματιστεί μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εθνοκάθαρση σε βάρος των Τουρκοκυπρίων που είναι ένα μέρος του τουρκικού έθνους.

«Εάν δεν ήταν η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο, θα είχε καταγραφεί μια δεύτερη καταστροφή της Κρήτης. Η Κύπρος, που είναι το πιο στρατηγικό μέρος της περιοχής θα είχε προσαρμοστεί με την Ελλάδα και οι νότιες ακτές της Τουρκίας θα είχαν βρεθεί υπό πολιορκία», τόνισε ο Πρόεδρος Τατάρ και συνέχισε: «Σαν αποτέλεσμα της Ειρηνευτικής Επιχείρησης, η ελληνική χούντα έχει διαλυθεί, ο ελληνικός λαός ανάκτησε την ελευθερία και τη δημοκρατία του, οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στο πραξικόπημα έχουν γλιτώσει επίσης από τη σφαγή και ένα ειρηνικό και σταθερό περιβάλλον έχει δημιουργηθεί για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους».

Παρά το γεγονός ότι δεν έχυσε αίμα από το 1974 μέχρι σήμερα και έχει αποκατασταθεί η ειρήνη στο νησί, κάποιοι κύκλοι επιτίθενται στην ειρηνευτική επιχείρηση και την μητέρα πατρίδα την Τουρκία, και εξακολουθούν να διαστρεβλώνουν τις ιστορικές πραγματικότητες, είπε.

«Οι εξωτερικές δυνάμεις και ορισμένοι κύκλοι συνεχίζουν τις προσπάθειες τους να παρουσιάσουν την Τουρκία σαν «εισβολέα». Ωστόσο, ο μόνος εισβολέας στην Κύπρο είναι η ίδια η Ελλάδα που οργάνωσε την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ, ετοίμασε το σχέδιο Ακρίτας, πραγματοποίησε το φασιστικό πραξικόπημα και θέλει να μετατρέψει επίμονα την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό κράτος», δήλωσε.

Αναφερόμενος και στην απόφαση να ανοίξει ο περιφραγμένος τομέας του Μαράς, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτή η απόφαση των Αρχών της ΤΔΒΚ θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιών εκεί στους παλιούς κατοίκους και τους ιδιοκτήτες τους.

Χαρακτηρίζοντας άκρως σημαντική την πρωτοβουλία αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Στόχος μας είναι να τερματίσουμε τις αδικίες εδώ. Το άνοιγμα του Μαράς θα γίνει μέσω της Επιτροπής Ακινήτων σεβόμενο τα περιουσιακά δικαιώματα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ο κ. Τατάρ, σύμφωνα με απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, το 3,5% του περιφραγμένου τομέα του Μαράς θα κηρυχθεί αποστρατιωτικοποιημένο και έτσι θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του ανοίγματος της πόλης με την οποία θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχει συσταθεί.

Αναφερόμενος επίσης στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός, ως ισότιμος ιδιοκτήτης, είναι αποφασισμένος να διεκδικεί τους φυσικούς πόρους εντός της υφαλοκρηπίδας της ΤΔΒΚ, μαζί με την Τουρκία.

Από στρατηγικής άποψης, κατέληξε ο κ. Τατάρ, η Γαλάζια Πατρίδα έχει μεγάλη σημασία για την ενίσχυση ακόμα περισσότερο των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, καθώς επίσης για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.