Σανέρ: Λάθος η δήλωση της ΕΕ για το Μαράς

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2021

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ αποκάλεσε ως λάθος τη δήλωση που έκανε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Τζόσεφ Μπορέλ εξ ονόματος των κρατών μελών σχετικά με το Μαράς.

Ο Σανέρ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ότι διατηρεί την στάση της κατά του τουρκοκυπριακού λαού, αλλά υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμερίζοντας τις δημοκρατικές αρχές, την αρχή του κανόνα δικαίου και τον σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι οι δικές της αξίες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γνωρίζει ότι το περίκλειστο Μαράς είναι ένα κομμάτι της πατρίδας μας και είμαστε εμείς που δείχνουμε μια βούληση για το άνοιγμα του και παίρνουμε απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε.

Ως επαίσχυντη και φιλελληνοκυπριακή στάση χαρακτήρισε ο κ πρωθυπουργός την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις λόγω απόφασης που λήφθηκε από την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ για να ανοίξει μέρος του περίκλειστου Μαράς λαμβάνοντας υπόψη και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η ΤΔΒΚ δεν θα πέσει στο παιχνίδι της ελληνοκυπριακής πλευράς, σημείωσε, χωρίς να ανοίξει το περίκλειστο Μαράς για εγκατάσταση και να το κηρύξει μη στρατιωτική περιοχή.

«Όσα γίνονται στο Μαράς είναι σύμφωνα με το δίκαιο και είναι προς όφελος της ανθρωπότητας. Η ΕΕ κάνει ιστορικό λάθος πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να εμποδίσει με απειλές την ΤΔΒΚ και την Τουρκία από το να κάνουν σωστά βήματα στην Κύπρο. Αυτό που πρέπει να πράξει η ΕΕ είναι να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για να δει τις πραγματικότητες στην Κύπρο, αντί να απειλήσει την Τουρκία και να προσπαθήσει να εμποδίσει την τ/κ πλευρά να κάνει τα σωστά βήματα», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός Σανέρ επανέλαβε ότι υπάρχουν 2 λαοί, 2 κράτη και 2 δημοκρατίες στην Κύπρο.

«Εφόσον παραγνωριστούν αυτές οι πραγματικότητες, η ε/κ πλευρά θα διατηρεί την αδιαλλαξία της και δεν θα είναι δυνατό για τα δύο κράτη να συμφωνούν, να κάνουν συνεργασία και να αποτελούν παράδειγμα στην περιοχή», κατέληξε.