Σανέρ: Λύση δύο κρατών η πιο ρεαλιστική επιλογή στην Κύπρο

Eklenme Tarihi: 19 Temmuz 2021

Ο πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ είπε ότι η Τουρκική Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974 έφερε απελευθέρωση στον τουρκοκυπριακό λαό επιτρέποντας τον να ζει σε ελευθερία και ασφάλεια υπό την προστασία του δικού του κράτους.

Σε μήνυμα που εξέδωσε σήμερα επί ευκαιρία της έναρξης των φετινών εορτασμών της Ημέρας Ειρήνης και Ελευθερίας, ο Σανέρ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι έζησαν μεγάλους πόνους μέχρι την έγκαιρη επέμβαση της Τουρκίας το 1974.

«Έχουμε εξαναγκαστεί να γίνουμε πρόσφυγες, έχουμε σφαγιαστεί και έχουμε τεθεί σε μαζικούς τάφους», είπε υποδεικνύοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα εξοντώνονταν πλήρως εάν δεν υπήρχε η Τουρκία.

«Οι Τουρκοκύπριοι θα αναγκάζονταν να ζήσουν σε ένα ελληνικό κράτος που ανακηρύχθηκε από τον Νίκο Σαμψών κατόπιν του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974. Θα εξακολουθούσαν να δέχονται τις επιθέσεις των Ελληνοκυπρίων και να αποδέχονται την ελληνοκυπριακή ηγεμονία. Η Τουρκία θα γινόταν ένα αδύνατο κράτος και δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τον τουρκοκυπριακό λαό», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός Σανέρ ανέφερε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δημιουργήσει μια νέα ζωή από το μηδέν και ότι η ΤΔΒΚ θα εξασφαλίσει μια μέρα την θέση που της αξίζει στη διεθνή κοινότητα.

Επισημαίνοντας ότι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς επί του Κυπριακού είναι σαφής, ο Σανέρ είπε ότι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ε/κ πλευρά που απορρίπτει την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων.

Αυτοί που επιθυμούν όντως μια λύση στην Κύπρο, πρόσθεσε, θα πρέπει να αποδεχτεί το γεγονός ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο και θα πρέπει να πείσουν την ε/κ πλευρά για το ότι αυτή είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή.

«Η πιο λογική επιλογή στην Κύπρο είναι να επιτευχθεί συμφωνία επί του μοντέλου δύο κρατών που θα βασίζεται στη συνεργασία», τόνισε ο κ. πρωθυπουργός.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε στο θέμα των υδρογονανθράκων, του νερού, της ενέργειας, του τουρισμού, της γεωργίας, των φυσικών καταστροφών και της υγείας συμβάλλοντας στη βελτίωση των τουρκο-ελληνικών σχέσεων και εξασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε και κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα του όπως η ε/κ πλευρά εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και εργαστεί για βιώσιμη λύση στην Κύπρο.