Σιέντοπ: Η ΜΕΘ στηρίζει πλήρως το όραμα δύο κρατών

Eklenme Tarihi: 09 Haziran 2021

Στο πλαίσιο των επαφών του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της Βουλής Οντέρ Σεννάρογλου συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο ομόλογό του Μουσταφά Σιέντοπ.

Οι δύο άνδρες είχαν τετ-α-τετ συνάντηση πριν από συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο κοινοβουλίων.

Μιλώντας κατά τη συνάντηση του με τον κ. Σεννάρογλου, ο Σιέντοπ  είπε ότι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που γίνονται επί του Κυπριακού προβλήματος και τόνισε την πλήρη στήριξη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στο όραμα λύσης που έθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά και την πρόταση της στην άτυπη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε για ακόμη μια φορά το ότι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία ή τον πλούτο με τον τουρκοκυπριακό λαό», είπε ο Σιέντοπ προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά έδειξε στον κόσμο ότι προσπαθεί να μπαλώσει τους Τουρκοκύπριους στην ούτω-καλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία ως μειονότητα.

«Είναι σαφές ότι μια διαπραγματευτική διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προτού αναγνωριστούν η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η γραπτή πρόταση που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά στην Γενεύη δείχνει ξεκάθαρα το όραμα της για μια λύση. Η Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση υποστηρίζει πλήρως αυτό το όραμα λύσης και την πρόταση», τόνισε.

Επίσης ανέφερε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Βουλής της Δημοκρατίας Οντέρ Σεννάρογλου υπενθύμισε ότι στη Γενεύη η Τουρκία και η ΤΔΒΚ έθεσαν στο τραπέζι το μοντέλο λύσης δύο κρατών που θα συμβιώνουν το ένα δίπλα στο άλλο στο πλαίσιο της ισότιμης κυριαρχίας και έκαναν αυτό το μοντέλο λύσης να ακούγεται σε όλον τον κόσμο.

«Η μητέρα πατρίδα μας, η Τουρκία και η ΤΔΒΚ συμπράττουν ομόφωνα», τόνισε.