Τατάρ: Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στη Γενεύη, δεν έχουμε να χάσουμε κάτι

Eklenme Tarihi: 04 Mart 2021

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερσίν Τατάρ είπε ότι εάν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία μετά την άτυπη συνάντηση 5+1 στη Γενεύη, αυτή θα είναι διαφορετική αυτή την φορά και ότι η άποψη του ΓΓ του ΟΗΕ επί του θέματος είναι θετική.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Πρόεδρος Τατάρ τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας των δυο κρατών με κυριαρχική ισότητα που θα αποτελέσει τη βάση μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας στην Κύπρο. «Άλλωστε αυτό ισχύει τώρα” πρόσθεσε.

«Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στη συνάντηση στη Γενεύη, η τ/κ πλευρά δεν έχει να χάσει κάτι και με τα βήματα που έχουν κάνει η ανάπτυξη της ΤΔΒΚ δεν είναι μακριά», είπε σημειώνοντας ότι οι εθνικοί αγώνες δεν επιλύονται εύκολα και θα διατηρήσουν την ορθή στάση τους ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη Γενεύη.

Ο Τατάρ υπενθύμισε ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, τη Δευτέρα με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και στη συνέχεια θα ενημερώσει τα τ/κ κόμματα, ενώ πριν και μετά την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, θα ενημερώσει τη Βουλή.

Επισημαίνοντας ότι ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις, αλλά η συνάντηση 5+1 είναι μια ευκαιρία για να επεξηγήσει η τ/κ πλευρά ότι η ομοσπονδία, που συζητείται επί πολλά χρόνια ως έννοια, έχει ξεπεραστεί, ο Τατάρ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν αυτό πολύ καλά, διότι οι συνομιλίες επί του Κυπριακού διεξάγονται με την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Με την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ, το Κυπριακό έγινε πιο περίπλοκο, είπε προσθέτοντας ότι στο Κραν Μοντάνα έγιναν έντονες προσπάθειες για μια ομοσπονδιακή συμφωνία

“Μετά το Κραν Μοντάνα ακόμα και ο τότε Πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ήταν η τελευταία προσπάθεια της δικής του γενιάς για ομοσπονδία”, υπενθύμισε και είπε ότι εάν ξεκινήσει μια διαδικασία από δω και πέρα θα είναι διαφορετική αυτή τη φορά.

“Και ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε πει ότι είναι ανοικτός σε νέες ιδέες. Εμείς κάνουμε ένα σημαντικό βήμα. Θα μεταφέρουμε τις ιδέες που υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια στην ατζέντα του κόσμου και θα εξηγήσουμε σε αξιωματούχους εκεί ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν τα τελευταία 50 χρόνια για ομοσπονδία δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως στη Γενεύη θα εξηγήσει πως εάν υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία, η βάση αυτής θα πρέπει να είναι  η συνεργασία δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα.

Λέγοντας ότι πλέον ούτε η Κύπρος ούτε η Ανατολική Μεσόγειος είναι ίδια, ο Πρόεδρος Τατάρ τόνισε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ και ότι αυτό που αναμένεται έχει μεταλλαχθεί σε κριτήρια που περιλαμβάνονται στις δικές του προτάσεις.

“Εάν θέλετε μια μακροχρόνια και βιώσιμη συμφωνία που να βασίζεται στην καλή βούληση, αυτή θα πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες και οι πραγματικότητες της Κύπρου είναι γνωστές”, είπε.

 «Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Έγιναν αλλαγές υπέρ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία”, τόνισε και πρόσθεσε ότι η ΤΔΒΚ έχει ενισχυθεί με την εναρμονισμένη πολιτική της τ/κ πλευράς με εκείνη της Τουρκίας, τις ενέργειές της και την πρωτοβουλία για το Μαράς.