Τατάρ: Δεν θα εγκαταλείψουμε το άνοιγμα του Μαράς και τη λύση δύο κρατών

Eklenme Tarihi: 19 Temmuz 2021

Δεν θα εγκαταλείψουμε το άνοιγμα του Μαράς και τη λύση δύο κρατών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερσίν Τατάρ, αναφέροντας ότι οι Τ/κ περιμένουν με αγάπη και ενθουσιασμό τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος Τατάρ ανέφερε ότι ενώ ο τουρκοκυπριακός λαός ετοιμάζεται να γιορτάσει την 47η επέτειο της Τουρκικής Ειρηνευτικής Επιχείρησης «παρακολουθούμε με προσοχή τις προβοκάτσιες με άσχημες επιθέσεις που κάνει η ελληνο-ελληνοκυπριακή δυάδα με μια μικρή μερίδα πολιτών».

Ενώ η ε/κ ηγεσία χαρακτηρίζει αλαζονικά παράνομη την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, κι οι προεκτάσεις της συνεχίζουν αυτήν την αλαζονεία, είπε ο Τατάρ και μίλησε για προβληματισμό, χαρακτηρίζοντας λυπηρό το ότι κάποιοι μποϊκοτάρουν τη συνεδρία της βουλής όπου θα προσφωνήσει τους βουλευτές ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Η ε/κ ηγεσία τους χειροκροτεί όρθια, τους εξυμνεί και τους απευθύνει έκκληση να κάνουν από κοινού αγώνα. Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά κατευθύνονται από τα ίδια κέντρα. Ο πραγματικός τους στόχος είναι να κόψουν τους σταθερούς δεσμούς μας με την μητέρα πατρίδα την Τουρκία, ν’ απομονώσουν τον λαό μας και να επιβάλουν τη λύση που θέλουν. Ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που τα κάνουν και δεν θα επιτρέψει αυτές τις άσχημες επιθέσεις και τις προβοκάτσιες», ανέφερε.

Την 47η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης, συνέχισε ο Τατάρ, ο τουρκοκυπριακός λαός θα αγκαλιάσει ακόμη πιο σφιχτά την Τουρκία και θα συνεχίσει να πορεύεται με αποφασιστικότητα στον δρόμο που έχουν καθορίσει με τη δύναμη που λαμβάνουν από αυτή.

Βλέπουν, είπε, ότι αυτοί που έχουν ενοχληθεί με τη συνεχιζόμενη πρωτοβουλία για το περίκλειστο Μαράς και την πρόταση για λύση δύο κρατών, χρησιμοποιούν κάθε τρόπο και έχουν αρχίσει να ενεργούν. «Αλλά είναι μάταιος κόπος. Δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την πρωτοβουλία για το κλειστό Μαράς, ούτε την πρότασή μας για λύση που να βασίζεται στην ύπαρξη δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για προσπάθεια του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα αποκρύβοντας τις πραγματικότητες στην Κύπρο και είπε πως πρέπει να δει την ιστορία «κι έτσι να μιλά.

«Η επίθεση τα Ματωμένα Χριστούγεννα που έγινε με βάση το σχέδιο Ακρίτας ήταν για να γίνει η Κύπρος ελληνικό προτεκτοράτο. Και ο στόχος του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 1974 από την ελληνική χούντα, ήταν να καταστεί η Κύπρος ελληνικό προτεκτοράτο. Ενώ με την ειρηνευτική επιχείρηση η Τουρκία εμπόδισε το να γίνει η Κύπρος ελληνικό προτεκτοράτο και έφερε την ειρήνη και την ευτυχία», τόνισε ο Ερσίν Τατάρ.

Με πολλή αγάπη και πολύ ενθουσιασμό αναμένει ο τ/κ λαός τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέληξε, λέγοντας ότι «μια μικρή μειονότητα που κάνει προβοκάτσια με κάθε είδους άσχημες επιθέσεις, θα παραμείνει στην ντροπή της».