Τατάρ: Εκτός θέματος ο τ/κ λαός να αποδεχτεί έξωθεν επιβληθείσα λύση

Eklenme Tarihi: 08 Nisan 2021

Ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ δέχτηκε χθες, Τετάρτη αντιπροσωπεία από τον Σύνδεσμο Αγωνιστών Ερένκοϊ.

Μιλώντας στην επίσκεψη, ο Πρόεδρος Τατάρ επεσήμανε την σημασία του αφοσιωμένου αγώνα και της θυσίας των αγωνιστών του Ερένκοϊ.

«Ο πρώην πρωθυπουργός μας Ιρσέν Κιουτσιούκ, ο οποίος δεν είναι ανάμεσα μας σήμερα, ήταν ο πρώτος πρόεδρος του συνδέσμου σας και τον θυμάμαι με μεγάλη υπερηφάνεια. Ο Αλλάχ να αναπαύσει τις ψυχές των μαρτύρων που έχασαν τη ζωή τους στο Ερένκοϊ», είπε ο Τατάρ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στην επερχόμενη άτυπη συνάντηση 5 + OHE που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη αργότερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

Σημειώνοντας ότι είχε προκύψει μια νέα πολιτική βούληση με τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ο Τατάρ είπε ότι από τότε που ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα εκφράζει τις απόψεις του υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

Επεξηγώντας ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο η μητέρα πατρίδα ή η εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο, αλλά είναι η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή, ο Τατάρ υπενθύμισε τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει τελειώσει η περίοδος για συνομιλίες για την επίτευξη ομοσπονδιακής διευθέτησης.

«Ο κόσμος γνωρίζει καλά τώρα ότι έχουμε αλλάξει τη θέση μας και ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο. Η Τουρκία θα παράσχει κάθε υποστήριξη στην τ/κ πλευρά που χρειάζεται», είπε ο Τατάρ.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι θα υπερασπίζεται μια λύση που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα, την ανεξαρτησία και την ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού στη συνάντηση στη Γενεύη.

Λέγοντας ότι ο τ/κ λαός είχε περάσει από πολλές δυσκολίες μέχρι να ιδρύσει το δικό τους κράτος, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε: «Είναι φυσικό μας δικαίωμα να αντισταθούμε ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να μας αναγκάσουν να μπαλωθούμε στην λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία».

Είπε επίσης ότι είναι εκτός θέματος οι Τουρκοκύπριοι να αποδεχτούν οποιαδήποτε συμφωνία που δεν έχει τη συγκατάθεση τους.