Ο ΠτΔ Τατάρ τονίζει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στην Αν. Μεσόγειο

Eklenme Tarihi: 11 Haziran 2021

Ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ τόνισε τη σημασία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ πάνω στα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στη Γαλάζια Πατρίδα και τον εναέριο χώρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με μέλη της Συνέλευσης Νεολαίας του Δήμου Ουσκούνταρ στην Τουρκία, επέστησε την προσοχή στους ακλόνητους δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είπε, ενισχύθηκαν σε όλους τους τομείς αφού ο ίδιος έχει αναλάβει το προεδρικό αξίωμα.

Υποδεικνύοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τόσα κυριαρχικά δικαιώματα όσα έχουν οι Ελληνοκύπριοι, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

«Η υπόθεση μας ενισχύεται περισσότερο με τη στήριξη των νέων μας. Είναι άκρως σημαντικό να εμφυσήσουμε στους νέους την εθνική συνείδηση και να τους διηγηθούμε τα γεγονότα του παρελθόντος», ανέφερε.

Ο Τατάρ επίσης επέστησε την προσοχή στην άνοδο των ριζοσπαστικών ρευμάτων στην Νότια Κύπρο και είπε ότι αυτά τα ρεύματα υποστηρίζονται περισσότερο κυρίως από τους νέους λόγω του εθνικιστικού εκπαιδευτικού συστήματος στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στη Νότια Κύπρο έδειξαν την αναζωογόνηση του θαυμασμού για την Ελλάδα και προς την ΕΟΚΑ. Όλα αυτά δείχνουν πόσο ρεαλιστική είναι η λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας», κατέληξε ο Πρόεδρος Τατάρ.