Τατάρ: Το επανάνοιγμα του Μαράς δεν αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο

Eklenme Tarihi: 27 Temmuz 2021

Όσοι άφησαν τις περιουσίες τους στην Νότια Κύπρο έχουν το δικαίωμα να πάρουν αντίστοιχη περιουσία στο βορρά, είπε ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον πρώην διευθυντή της Διοίκησης Βακουφιών (ΕΒΚΑΦ), Τανέρ Ντερβίς, ο κ. Πρόεδρος τόνισε ότι οι νόμοι και το σύνταγμα της ΤΔΒΚ δίνουν αυτό το δικαίωμα σ’ αυτούς που άφησαν περιουσίες στην ε/κ πλευρά.

«Είναι ευθύνη του κράτους μας γιατί μερικοί Τ/Κ που άφησαν περιουσίες στον νότο δεν αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους», είπε.

Αναφερόμενος και στο θέμα του Μαράς, ο Τατάρ επανέλαβε ότι το επανάνοιγμα της περίκλειστης πόλης Μαράς πραγματοποιείται με έναν τρόπο που δεν αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.

Η Επιτροπή Ακινήτων αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και περιλαμβάνει ξένους δικαστές και οι αποφάσεις του είναι αποδεκτές από το ΕΔΑΔ, ανέφερε ο Τατάρ και πρόσθεσε ότι έχει σημαντικό σκοπό να εξετάσει αιτήσεις.

Αυτό, είπε, θα το κάνουμε γνωστό και όταν ανοίξουμε το Μαράς. Με την στήριξη της Τουρκίας, συνέχισε, «έχουμε προβεί σε κάποιες πρωτοβουλίες. Και όπως είπαμε στο Μαράς, οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποταθούν στην Επιτροπή».

Ο Πρόεδρος Τατάρ ανέφερε δε ότι με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως το 3.5% της περιοχής του περίκλειστού Μαράς να τεθεί υπό πολιτική διακυβέρνηση, οι πρώην κάτοικοι θα έχουν το δικαίωμα εγκατάστασης.

«Η διαδικασία ανοίγματος της περιοχής συνεχίζεται. Θα συνεχιστεί επίσης η εργασία ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Τ/Κ που δεν μπορούν να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους στην ε/κ πλευρά», είπε.

Συνεχίζουμε με βήματα αυτοπεποίθησης, είπε ο κ. Πρόεδρος προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα του αγώνα ύπαρξης των Τ/κ, και με την στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, η αξία της γης στην ΤΔΒΚ έχει αυξηθεί όπως και το καθεστώς του κράτους με μεγάλα σχέδια και επενδύσεις.

Μία λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δύο ξεχωριστών και ανεξάρτητων κρατών που θα ζουν πλάι – πλάι στην Κύπρο, κατέληξε ο Πρόεδρος Τατάρ.