Τατάρ: Το μέλλον των παιδιών μας εναπόκειται στην κυριαρχία μας

Eklenme Tarihi: 07 Nisan 2021

Ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα εγκαταλείψει το κράτος και την κυριαρχία του.

Μιλώντας χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Προεδρικό με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Απόστρατων Υπαξιωματικών, με επικεφαλής τον Εσέν Ομουρλού, ο κ. Τατάρ είπε ότι ο αγώνας του τουρκοκυπριακού λαού για ελευθερία και την κυριαρχία σ’ αυτά τα χώματα συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Οι συνομιλίες για επίτευξη μιας ομοσπονδιακής λύσης έμειναν στο παρελθόν, πρόσθεσε αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόβλημα.

Επισημαίνοντας ότι μια μόνιμη, βιώσιμη και περιεκτική συμφωνία στην Κύπρο θα είναι πλέον δυνατή μόνο με μια νέα σελίδα και μια νέα αντίληψη, ο Τατάρ έκανε έμφαση στην κυρίαρχη ισότητα.

«Το μέλλον των παιδιών μας εναπόκειται στην κυριαρχία μας. Εάν η απέναντι πλευρά δεν μας βλέπει κυρίαρχους ίσους, τότε μια τέτοια ισότητα δεν θα είναι δυνατή», τόνισε και εξέφρασε την άποψη του ότι μια λύση στην Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα των δύο ίσων κρατών που θα συμβιώνουν πλάι-πλάι και θα συνεργάζονται.

Εξηγώντας ότι πληροφορεί ξένους αξιωματούχους για την σημερινή πολιτική και τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς επί του Κυπριακού, ο κ. Πρόεδρος είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει να μπαλώσει τον τουρκοκυπριακό λαό στην ούτω-καλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία ως μειονότητα, με επιβολές και εμπάργκο.

Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ, είπε προσθέτοντας ότι ο τ/κ λαός έκανε μεγάλες αυτοθυσίες και αυτοδιοικείται από το 1963.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι το δημοψήφισμα που διεξήχθη επί του σχεδίου Ανάν έδειξε στον κόσμο ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας ξεχωριστός λαός που ψήφισε για να καθορίσει το δικό του μέλλον.

Επισημαίνοντας ότι μια νέα πολιτική βούληση αναδείχθηκε μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ, είπε: «Το μέλλον των παιδιών μας εναπόκειται στην κυριαρχία μας».

Υπενθυμίζοντας ότι την ημέρα της αποχώρησης τους από το νησί, οι Βρετανοί παραχώρησαν την κυριαρχία στους δύο ξεχωριστούς λαούς, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι τόσο κυρίαρχοι όσο είναι οι Ελληνοκύπριοι στην Κύπρο.

Ο κ. Πρόεδρος κατέληξε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τη σημασία της υποστήριξης και της εγγύησης της Τουρκίας για την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων σ’ αυτά τα χώματα.