Τουρκικό ΥΠΕΞ: Γεμάτο ασυνέπειες το ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2021

Ανακοίνωση ήλθε κι από την Τουρκία σχετικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι το ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ αγνοεί για άλλη μια φορά τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού και ότι υποστηρίζει πλήρως τη δήλωση του ΥΠΕΞ της ΤΔΒΚ σχετικά με το ψήφισμα.

Γεμάτο ασυνέπειες και αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα είναι το ψήφισμα, αναφέρει.

Το ψήφισμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι «αντίθετο προς τους ίδιους τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ καθώς δεν λήφθηκε η συγκατάθεση των αρχών της ΤΔΒΚ για παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αναμένουμε από τον ΟΗΕ να διορθώσει αυτήν την κατάσταση και να συνάψει συμφωνία με τις Αρχές της ΤΔΒΚ το συντομότερο, έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα εδάφη της ΤΔΒΚ, προσθέτει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση στο νησί, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν διασφαλίσει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ, το οποίο κέρδισαν το 1960 και αν συνεχίσει να κλείνει τα μάτια μπροστά στις πραγματικότητες στο νησί αποδεχόμενο την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του νησιού παρά το έγκλημα που διέπραξε το 1963 ανταμείβοντας τον δράστη και τιμωρώντας το θύμα.

Γι’ αυτόν το λόγο, προσθέτει, τέτοια ψηφίσματα δεν έχουν νόημα και αξία για εμάς και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθούν στην επίτευξη λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων, αντί να εξυπηρετήσουν το στάτους κβο στο νησί.