Τσελίκ: Η ΤΔΒΚ δεν είναι μια προέκταση της Νότιας Κύπρου

Eklenme Tarihi: 08 Temmuz 2021

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ είπε ότι δεν υπάρχει μια άλλη επιλογή εκτός από τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, ο Ομέρ Τσελίκ αντέδρασε στις δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγοντας ότι «βλέπουμε δεξιά και αριστερά κάποιους να εκφράζουν δυσφορία επειδή ο Πρόεδρός μας θα πάει στην Κύπρο».

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ενοχλείται, να κοιτάνε τη δουλειά τους. Είναι μια συνεχιζόμενη πρακτική εδώ και χρόνια στην οποία η Δημοκρατία της Τουρκίας αποδίδει μεγάλη σημασία. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ασέβεια να εκφράζεται δυσφορία σ’ αυτό το θέμα», τόνισε και συνέχισε ως εξής:

«Εάν η ΕΕ δεν βλέπει τη λύση δύο κρατών νόμιμη τότε ποια λύση θεωρεί νόμιμη; Γνωρίζουμε ποια λύση θεωρούν νόμιμη. Γνωρίζουμε τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Όσοι το λένε αυτό δεν έχουν μοντέλα λειτουργικά για τη λύση του Κυπριακού, δεν έχουν θετική συμβολή. Έκαναν μέλος της ΕΕ τη χώρα που έχει συνοριακό πρόβλημα. Αυτή είναι μια λάθος απόφαση της ΕΕ που έχει παραδοθεί στην κακομαθημένη Νότια Κύπρο. Τώρα δεν μπορούν να αφήσουν στους Τουρκοκύπριους να διορθώσουν αυτό το λάθος».

Λέγοντας ότι δεν έχει απομείνει άλλο μοντέλο λύσης από το μοντέλο λύσης δύο κρατών, ο Ομέρ Τσελίκ τόνισε ότι η ΤΔΒΚ είναι ένα κυρίαρχο κράτος και όχι ένα κομμάτι ή προέκταση της Νότιας Κύπρου.

Επισημαίνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, είπε ότι οι εξελίξεις στο ζήτημα των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα αυτών των προσπαθειών.

«Η Τουρκία, με όλα τα μέσα και τις δυνατότητες της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ΤΔΒΚ», είπε επαναλαμβάνοντας ότι μόνο μια λύση δύο κρατών είναι δυνατή στην Κύπρο.