ΥΠΕΞ: Η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει ότι το Μαράς είναι έδαφος της ΤΔΒΚ

Eklenme Tarihi: 28 Temmuz 2021

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «συνήθως μεροληπτική» τη δήλωση του υπάτου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με το Μαράς.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η ΕΕ, η οποία αγνοεί την ύπαρξη του τ/κ λαού και του κράτους του, πρέπει να αναγνωρίσει ότι το Μαράς είναι έδαφος της ΤΔΒΚ και οι πρόσφατες σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν από το κράτος και την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ.

Σημειώνοντας ότι τα βήματα που έγιναν αναφορικά με το περίκλειστο τομέα του Μαράς δεν έγιναν με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία στο νησί, το ΥΠΕΞ τονίζει: «Η απόρριψη από την ε/πλευρά όλων των ευκαιριών που εδώ και 50 χρόνια βρέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έχει καταστήσει απαραίτητη την κίνηση για το Μαράς που έγινε σύμβολο του στάτους κβο στο νησί».

Προσθέτει ότι τα βήματα που έκανε η τ/κ πλευρά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου προκάλεσαν ικανοποίηση ανάμεσα στους Ε/κ.

«Το γεγονός ότι η πρόταση και οι πρωτοβουλίες της τ/κ πλευράς διαστρεβλώθηκαν από την ΕΕ καταδεικνύει τη μεροληπτική της στάση. Η ε/κ πλευρά έχει ως μοναδικό της στόχο να φυλακίσει για πάντα τους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσει την πορεία της άνετα σαν αποτέλεσμα του στάτους κβο που δημιουργήθηκε από έλλειψη συμφωνίας», αναφέρει.

Επίσης τονίζει ότι η ΕΕ, η οποία δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για να άρει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, προσπαθεί να θέσει εμπόδια ενώπιον όλων των πρωτοβουλιών που θα δώσουν ευκαιρία στην ανάπτυξη του τουρκοκυπριακού λαού από οικονομικής άποψης.

«Την ίδια στιγμή που η ΕΕ ισχυρίζεται ότι επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας στο νησί, παρουσιάζει μια άδικη προσέγγιση η οποία αγνοεί την ύπαρξη μιας από των δύο πλευρών στην Κύπρο επαινώντας την άλλη», λέει το ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι αυτή η προσέγγιση είναι η μόνη πηγή από την οποία οι E/κ αντλούν την ασυμβίβαστη τους συμπεριφορά.

Επίσης, «αργά ή γρήγορα η ΕΕ θα αντιληφθεί ότι είναι βασικά για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και της διεθνούς υπόστασης της ΤΔΒΚ, καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών.