ΥΠΕΞ: Θα ανταποκριθούμε εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία Γιεσίλιρμακ

Eklenme Tarihi: 04 Mart 2021

Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμπόδισε την τακτική διέλευση μέσω της μεθοριακής πύλης Γιεσίλιρμακ κομβόι που θα παρείχε υλικοτεχνικό εφοδιασμό σε στρατιωτική μονάδα σταθμευμένη  στο Ερένκοϊ.

«Παρόλο που έγιναν οι απαραίτητες κοινοποιήσεις βάσει της συμφωνίας, η παρεμπόδιση από την ελληνοκυπριακή πλευρά της αναφερόμενης τακτικής διέλευσης με σκοπό την παροχή  του υλικοτεχνικού εφοδιασμού αποτελεί σαφή παραβίαση της Συμφωνίας Γιεσίλιρμακ» τονίστηκε στην ανακοίνωση.

«Η πρόληψη μιας τακτικής διέλευσης που έχει ανθρώπινη διάσταση και στοχεύει στην μεταφορά βασικών αναγκών στην στρατιωτική μονάδα μας στο Ερένκοϊ και στην  παρεμπόδιση των τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν την χώρα μας για να περάσουν από τις μεθοριακές πύλες με την ανάπτυξη 223 φορητών θέσεων βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων 35 στην νεκρή ζώνη είναι τα παραδείγματα της πολιτικής έντασης που υιοθέτησε πρόσφατα η ελληνοκυπριακή πλευρά» σημείωσε η ανακοίνωση.

«Το Υπουργείο μας έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο υψηλότερο επίπεδο παρουσία των ΗΕ για τον άμεσο τερματισμό της παραβίασης της συμφωνίας Γιεσίλιρμακ και διαμαρτυρήθηκε έντονα για την αναφερόμενη παραβίαση. Είναι προφανές ότι η χώρα μας θα πρέπει να ανταποδώσει εάν δεν τηρείται η συμφωνία Γιεσίλιρμακ», κατέληξε.