Υποστήριξη στις Αρχές της ΤΔΒΚ από Οκτάι στο θέμα του Μαράς

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2021

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι τόνισε ότι η μεταβίβαση της διοίκησης του περίκλειστου Μαράς στα Ηνωμένα Έθνη δεν έχει πλέον κανένα νόημα ή σημασία.

Ο Οκτάι, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Πρακτορείο Anadolu, είπε ότι το περιφραγμένο Μαράς είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου και πως η διαδικασία της σταδιακής επιστροφής της ζωής θα συμβάλει σημαντικά στην περιοχή, όπως θα συμβάλλει σημαντικά σε όλους στην Κύπρο.

«Δυστυχώς όμως, η ΕΕ, όπως κάνει στο θέμα της λύσης των δυο κυρίαρχων κρατών, και στο θέμα του Μαράς γυρίζει την πλάτη στις πραγματικότητες και στο κοινό καλό», ανέφερε ο Οκτάι.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι έχουν αθετήσει κάθε λόγο που έχουν δώσει μέχρι σήμερα, έχουν φύγει από το τραπέζι, έχουν παραβιάσει τις συμφωνίες και την κακομαθημένη συμπεριφορά τους που αγνοεί την τουρκική κοινότητα, έχουν κάθε φορά επιβραβευτεί, ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν πληρώσει τίμημα, είπε.

Ούτε οι βαθιές ανησυχίες, ούτε οι έμμεσες απειλές δεν θα εμποδίσουν την Τουρκία να σταθεί στο πλευρό των Τουρκοκύπριων, τόνισε ο Φουάτ Οκτάι.

Να το ξέρουν όλοι, πλέον δεν υπάρχει επιστροφή. Θα συνεχίσουμε, χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, να υποστηρίζουμε την αποφασιστικότητα της ΤΔΒΚ να ανοίξει το Μαράς και στο θέμα της λύσης των δυο κρατών, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη δεύτερη φάση του ανοίγματος του Μαράς είναι μια πλήρης απογοήτευση, είναι πασιφανές ότι η διεθνής κοινότητα έχει γίνει όμηρος της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και πρόσθεσε τα παρακάτω:

«Απορρίπτουμε εντελώς τις ανακοινώσεις που δεν συνάδουν με τις πραγματικότητες του Νησιού και εδράζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ αλλά και τη στάση ορισμένων χωρών που έχουν εκφράσει γνώμη για το θέμα. Θα ήθελα να το υπογραμμίσω ξανά, όλες οι αποφάσεις που έχει πάρει η ΤΔΒΚ στο πλαίσιο του ανοίγματος του Μαράς σέβονται τα περιουσιακά δικαιώματα και είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».