Χασίπογλου: Εκτός θέματος το Μαράς να δοθεί στον έλεγχο των ΗΕ

Eklenme Tarihi: 26 Temmuz 2021

Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου είπε ότι η ανακοίνωση της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Μαράς είναι ατυχής και απαρχαιωμένη που εκδόθηκε χωρίς να ειδωθούν οι πραγματικότητες στο νησί.

Ο Χασίπογλου τόνισε ότι είναι εκτός θέματος να επιτραπεί η εγκατάσταση κανενός εκτός των κατοίκων προ του 1974 στον τομέα που κηρύχθηκε αποστρατιωτικοποιημένο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της ΤΔΒΚ.

«Γι’ αυτόν το λόγο, η ανακοίνωση της προεδρίας του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών δεν συνάδει με τις πραγματικότητες. Η νέα απόφαση της τουρκικής πλευράς είναι συμβατή τόσο με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο με το ψήφισμα 550 του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Ο γ.γ. του UBP πρόσθεσε ότι το Μαράς είναι ένα έδαφος που ανήκει όχι στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά στην ΤΔΒΚ και είναι εκτός θέματος να δοθεί υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 335 αιτήσεις στην Επιτροπή Ακινήτων Περιουσιών για τις ακίνητες περιουσίες εντός των συνόρων του περίκλειστου τομέα του Μαράς και ότι υπάρχουν 36 αιτήσεις για την περιοχή, έκτασης περίπου 175 τετραγωνικών μέτρων που κηρύχθηκε μη στρατιωτική ζώνη, δήλωσε ο Χασίπογλου και συνέχισε:

«Πριν από 37 χρόνια, δεν υπήρχε ένας τέτοιος μηχανισμός λήψης απόφασης. Η Διοίκηση Βακουφιών και το Τμήμα Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπως οι Ελληνοκύπριοι αιτητές, είναι επίσης μέρος της Επιτροπής Ακινήτων για να αναζητήσουν τα δικαιώματα τους».

Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες και τις εξελίξεις, θα πρέπει να αναθεωρήσουν το απαρχαιωμένο ψήφισμα 550 που λήφθηκε το 1984 σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και συνθήκες.

Αναφερόμενος και στην τελευταία άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, ο Ογουζχάν Χασίπογλου υπενθύμισε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες έχει επιβεβαιώσει το ότι πλέον υπάρχουν δύο διαφορετικές θέσεις στην Κύπρο και ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για να προσδιοριστεί κατά πόσον υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των θέσεων αυτών.

Εξάλλου, είναι ντροπή για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που δεν μπόρεσε να μετατρέψει σε ένα ψήφισμα την έκθεση που του παρουσίασε πριν από 17 χρόνια ο τότε γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την κατάργηση των εμπάργκο που επιβάλλονται επί πολλά χρόνια εις βάρος των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά σε όλα σχέδια λύσης, κατέληξε ο γ.γ. του UBP.